Katuja siivotaan mm. Tesomalla, Juhannuskylässä, Kyttälässä, Armonkalliolla, Amurissa ja Kalevassa – siirrä autosi ja vältä siirtomaksu

Pääsiäistä edeltävällä viikolla Tampereen Infra puhdistaa katuja keskustassa ja Kalevassa alueilla, jotka on merkitty siirtokehotustauluilla.  Autoilijoiden kannattaa tarkkailla tauluissa ilmoitettuja aikoja, jolloin auto on siirrettävä puhdistuksen ajaksi. Jos auto joudutaan siirtämään lähisiirtona, peritään omistajalta noin 100 euron siirtomaksu.

Yksi sepelinkeruun työvaiheista

Maanantaina 6.4.2020 puhdistetaan aamupäivällä klo 8-12 Armonkallion alueella Pajakatua, Siltakatua, Ihanakatua, Leppäkatua ja Soukanlahdenkatua.

Tiistaina 7.4. puhdistetaan Juhannuskylän ja Kyttälän alueella aamupäivällä Siukolankatua, Tuomiokirkonkatua, Sukkavartaankatua, Aleksanterinkatua, Juhannuskylänkatua, Pellavatehtaankatua. Tiistaina iltapäivällä siirrytään Amuriin puhdistamaan Kortelahdenkatua, Satakunnankatua, Sotkankatua, Suokatua, Niemikatua ja Amurinkatua.

Keskiviikkona 8.4. aamupäivästä sepeleitä siivotaan Juhannuskylän alueella Huhtimäenkadulla, Vuorikadulla, Polvikadulla, Siukolankadulla, Rautatienkadulla ja Lapintiellä ja Kyttälässä Ojakadulla. Iltapäivällä kalusto siirtyy Armonkallion suuntaan Siltakadulle, Haarakadulle, Kaarikadulle, Helenankadulle ja Yrjönkadulle.
Tesoman suunnalla Runkokatu/Lehtikatu puhdistetaan klo 8-15.

Torstaina 9.4. vuorossa on Kalevan suunta, jossa puhdistetaan klo 8-12 Väinämöisenkadun pohjoispuolen pysäköintialueet (välillä Joukahaisenkatu-Lemminkäisenkatu) ja iltapäivällä klo 12-16 Lemminkäisenkatua (väli Sammonkatu – Pellervonkatu).
Tesoman seudulla Kalkun viertotiellä operoidaan klo 8-13 ja Tykkitienkadulla klo 12-16.

Aikataulut voivat muuttua vaihtelevien kelien vuoksi.

Lisätietoja ja ajantasaiset aikataulut:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/

Tilaa tekstiviestimuistutus katusi puhdistusaikataulusta:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/tekstiviestit

Asiakaspalautteet:
Palvelupiste Frenckell
palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puh. 03 5656 4400
Frenckellinaukio 2 B avoinna ma – pe 9 – 16

Huomaa siirtokehotusmerkki ja siirrä autosi puhdistuskaluston tieltä

Tampereen Infra urakoitsijoineen aloittaa katujen ja pysäköintialueiden puhdistamisen kuluvalla viikolla niillä alueilla, jotka on merkitty siirtokehotustauluilla. Autoilijoiden kannattaa tarkkailla siirtokehotustauluissa ilmoitettuja kunnossapitoaikoja, jolloin auto on siirrettävä pois kadun varresta. Jos auto unohtuu kadun varteen ja hinausauto joutuu siirtämään auton lähisiirtona, autoilija joutuu maksamaan noin 100 euron siirtomaksun. Autot siirretään lähimpään vapaaseen tilaan jossa ne eivät haittaa töitä eli usein viereisille kadulle tai pysäköimisalueille. (Laki ajoneuvojen siirtämisestä, 1508/2019).
Siivoukset pyritään suorittamaan huhtikuun loppuun mennessä.

Katujen puhdistusajoista saa muistutuksia tekstiviestillä

Kaupunki tarjoaa palvelun, jossa halukkaat saavat edellispäivänä klo 15 tekstiviestinä tiedon valitsemiensa postinumeroalueiden ja/tai katujen seuraavan päivän puhdistuskohteista, joissa pysäköinti on kielletty joko pysyvin tai väliaikaisin siirtokehotusmerkein.

Aikataulut voivat muuttua vaihtelevien kelien vuoksi.

Lisätietoja ja ajantasaiset aikataulut:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/tekstiviestit

Kalevan ja Järvensivun alueen alustava puhdistusaikataulu:

Keskiviikko 1.4
klo 8-12 Sammonkatu pohjoisen puoleiset pysäköintitaskut (väli Väinämöisenkuja – Kaupinkatu)
klo 12-16 Sammonkatu etelän puoleiset pysäköintitaskut (väli Kaupinkatu – Sarvijaakonkatu)
klo 12-16 Sammonkatu etelän puoleiset pysäköintitaskut (väli Sammonkatu 60 – Rieväkatu)

Torstai 2.4
klo 8-12 Sammonkatu eteläiset p-taskut(väli Viinikankatu – Kaupinkatu) SIIRTYY 30.4
klo 8-12 Sammonkatu pohjoiset p-taskut (väli Kaupinkatu – Liisanpuisto) SIIRTYY 30.4
klo 8-12 Kaupinkatu (väli Sammonkatu – Teiskontie) SIIRTYY 30.4
klo 12-16 Kaupinkatu (väli Kalevantie – Sammonkatu)
klo 12-16 Kaalamonaukio (väli Sammonkatu – Kaskitie)
klo 12-16 Kaskitie (väli Kalevanaukio – Kaupinkatu)

Perjantai 3.4 PUHDISTUKSET PERUTTU PAKKASEN VUOKSI. UUSI YRITYS PERJANTAINA 17.4
klo 8-12 Teiskontie pohjoinen reuna (väli Ilmarinkatu – Kalevan puistotie)
klo 8-12 Ilvestie (koko katu)
klo 8-12 Petsamonkatu (väli Teiskotie-Ilmarinkatu)

Torstai 9.4
klo 8-12 Väinämöisenkatu pohjoispuolen p-alueet (välillä Joukahaisenkatu-Lemminkäisenkatu)
klo 12-16 Lemminkäisenkatu (väli Sammonkatu – Pellervonkatu)

Keskiviikko 15.4
8-12 Sammonkatu p-alueet (Sammonkatu 23-25, Sammonkatu 37-39)
8-12 Väinämöisenkatu p-alue (Väinämöisenkatu 30-32)
12-16 Järvensivuntie p-taskut (väli Viinikankatu – Teerentie)

Torstai 16.4
klo 8-12 Liisankatu p-alue
klo 8-12 Liisanpuisto p-alueet
klo 12-16 Kalevanaukio p-alue (Kaskiten ja Salhojankadun välissä)
klo 12-16 Nyyrikintie (koko katu)
klo 12-16 Oravanpolku (koko katu)

Perjantai 24.4
klo 8-12 Kaupinkatu (Teiskontien pohjoispuoli)
klo 8-12 Ilmarinkatu p-alueet (Kaupinkadusta itään)

Hervannan ja Vuoreksen puhdistusaikataulu:

Vuores 14.4.
klo 8-12 Takamaanrinne
klo 8-12 Asuntamaankuja
klo 8-12 Pirttisuonkuja
klo 8-12 Koipitaipaleenkatu
klo 8-12 Koukkurannankatu
klo 8-12 Pilkkakuusenkuja
klo 8-12 Koivikkomäenkatu
klo 8-12 Vuoreksen puistokatu (Takamaanrinne – Koivikkomäenkatu)
klo 12 – 16 Rautiolanrinne
klo 12 – 16 Kokinpellonrinne
klo 12 – 16 Asuntamaanrinne
klo 12 – 16 Lagerlöfinkatu
klo 12 – 16 Frans Emilin katu
klo 12 – 16 Vuoreksen puistokatu (Mäyränmäenkatu – Asuntamaanrinne)

Asiakaspalautteet:
Palvelupiste Frenckell
palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puh. 03 5656 4400
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma – pe 9 – 16

Lampaat laiduntavat ja hoitavat niittyjä Peltolammilla ja Tesomalla

Tänä kesänä Tampereen arvokkaita niittyjä hoitaa kaksi lammaslaumaa. Tesoman Kohmanpuistoon saapui tällä viikolla kymmenen lampaan katras Juupajoen Punaisen Pässin lammastilalta, ja Peltolammin Rukkamäenpuistoon tuotiin 15 lammasta Huitun tilalta Mouhijärveltä. Luonnonhoidon ohella lampaat myös elävöittävät maisemaa ja tuovat iloa ja elämyksiä asukkaille.

Rukkamäenpuiston arvoniityn 15 lammasta ovat rodultaan suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita. Kohmanpuiston maisemaniityn lampaat ovat suomenlampaita. Molempien laumojen lampaat ovat uuhia eli naaraspuolisia. Lampaiden määrää voidaan vähentää kesän aikana laitumen ruohon kasvun mukaan.

Ethän ruoki lampaita

Rukkamäenpuiston ja Kohmanpuiston lammashakojen opastauluissa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta: eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat terveysriski eläimille. Lampaat saavat rehevää ja monipuolista ravintoa laitumelta.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuva Riikka Söyrinki

Tampere puhkeaa kukkaan

Wilhelm von Nottbeckin puistoon istutetaan kauden  ensimmäiset kesäkukat tiistaina 2.6. Keskiviikkona ja torstaina punaiset kannat saapuvat Tammerkosken rannoille ja myös ruukkujen esilletuonti alkaa. Istutukset ovat valmiina ja ruukut paikoillaan juhannuksena.
Kasvit on kasvattanut Mäkelän puutarha Lempäälässä. Istutukset ja hoito tehdään Infran omana työnä.

Maisemapelloille kylvetään vilja-hunajakukkaseosta – Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista kukkapeltoa

Kevättyöt Tampereen kahdeksalla maisemapellolla ovat jo käynnistyneet. Pellot on kynnetty ja äestetty ja kylvötyöt tehdään toukokuun lopulla säiden lämmettyä. Tänä kesänä maisemapellolle kylvetään enimmäkseen hunajakukkaa ja viljaa. Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista koristekukkaseosta. Kolme peltoa kasvaa apilanurmea.

kuva: Seimenniityn maisemapelto

Hunajakukkaa, kauraa ja vehnää kylvetään Ryydynpuistoon, Takahuhdin Varsanpuistoon, Pohtolanpuistoon ja Tohlopin Kohmanpuistoon. Varsanpuistoon ja Kohmanpuistoon kylvetään lisäksi hernekaurakaistat. Hunajakukka on hyvä mesikasvi pölyttäjille, ja kaura ja vehnä muodostavat peittävän kasvuston eikä rikkakasveille jää elintilaa.

Vihiojanpuistoon kylvetään kokeiluna monivuotista Koristekukka Diana -seosta, jossa on mukana myös yksivuotisia kukkivia kasveja. Kyseessä on Malmgård Riistasiemenen kehittämä seos, jota testataan ja seurataan Vihiojanpuistossa. Jos kasvusto onnistuu, se jätetään syksyllä kyntämättä ja saa jatkaa kasvuaan seuraavina vuosina.

Lepovuorossa apilanurmella ovat Turtolan Kirkkosuon, Vehmaisten Seimenniityn ja Niemenrannan Sahanvainionpuiston maisemapellot. Apilanurmessa kasvaa puna-, valko- ja alsikeapilaa, timoteitä, nittynurmikkaa, nurminataa, englanninraiheinää, ruokonataa, rainataa ja punanataa. Nurmikasvusto parantaa maan kasvukuntoa ja auttaa rikkakasvien hallinnassa. Kukkivat apilat ovat erinomaisia mesi- ja siitepölykasveja hyönteisille.

Maisemapeltoja viljellään ja hoidetaan luonnonmukaisesti. Rikkakasveja torjutaan monipuolisella viljelykierrolla, mekaanisella maan¬muokkauksella sekä puhdistusniitoilla. Puhdistusniitto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ohdakekasvustoja käydään erikseen niittämässä, jotta ne eivät pääsisi siementämään maisemapellolle. Myös kasvivalinnoilla pyritään torjumaan rikkakasveja.

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja tarjoavat elämyksiä asukkaille sekä pesä- ja piilopaikkoja monille eläimille ja hyönteisille.

Kaikilla maisemapelloilla on infotaulut, joista löytyy lisätietoja.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Tesomankatu saa kesällä keskisaarekkeen

Infra urakoi elokuun alkuun mennessä keskisaarekkeen Tesomankadulle. Katutyöt aloitellaan maanantaina 25.5. Tesoman valtatien liikenneympyrän ja Ristimäenkadun risteyksen välisellä katuosuudella. Alueella liikkujia pyydetään noudattamaan varovaisuutta työmaan läheisyydessä.

Kuva Irjalan katusaneeraustyömaalta

Matonpesupaikat avataan käyttöön

Tampereen kaupungin matonpesupaikkoja on alettu avata käyttöön toukokuun alussa. Matonpesupaikkoja on kaikkiaan 19 eri puolilla kaupunkia, ja tarkoitus on saada ne käyttöön 15.5.2020 mennessä. Korona-aikana matonpesussakin on syytä muistaa hyvä hygienia ja turvaetäisyydet.

Matonpesua Santalahdessa

Uusin matopesupaikka avattiin käyttöön Santalahdenpuistoon viime kesänä. 16-altainen paikka sijaitsee koirapuiston länsipuolella. Useita matonpesupaikkoja on uusittu viime vuosina, mutta tänä kesänä peruskorjauksia ei tehdä.

Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21. Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä.

Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä, ainoastaan Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä.

Ympäristönsuojelumääräykset kieltävät mattojen pesun järvessä

Mattoja ei saa pestä järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Mattojen pesu vesistöissä onkin kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Ympäristöystävällisintä on pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla. Autojen pesu matonpesupaikoilla on myös ehdottomasti kielletty.

Matonpesupaikoilla on infotaulut josta löytyvät puhelinnumerot mahdollisia vikailmoituksia ja ilkivaltakorjauksia varten.

Sivulta www.tampere.fi/matonpesupaikat löytyy lisätietoa matonpesupaikoista.

Kaupungin matonpesupaikat suljetaan syyskuun puolivälissä.

Lisätietoja:
Pajapekka Oy
Huoltoryhmä, päivystys, vikailmoitukset, kunnossapito
sähköposti palaute@pajapekka.fi
puhelin 040 158 8706
puhelin 040 158 8907

Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kanalinnut ilahduttavat taas Sorsapuistossa kesän ajan

Sorsapuiston lintutarhassa asustaa tänä kesänä yli neljäkymmentä kanalintua. Kookkaimmat kanalinnut saapuivat Hämeenkyröstä Tampereelle tiistaina 12.5.2020 ja pienemmät kanat muuttavat säiden hieman lämmettyä. Lintujen määrä kasvaa kesän mittaan kanaemoilla ja tipuilla. Uusina linturotuina Sorsapuistossa nähdään tänä vuonna Rhode Island Red ja helmikana.

Amerikasta peräisin oleva Rhode Islandin väri vaihtelee syvän punaisesta mustaan. Valkopilkkuinen, mutta muuten musta helmikana on lähtöisin Afrikasta Sorsapuiston kesäasukkeina on uutuusrotujen lisäksi silkkikanoja ja tukkakanoja, Sussex-Light- kanoja ja orpington-kanoja. Useimmista roduista on valittu yksi tai kaksi kukkoa, joilla on seuranaan kanaparvet.

Lintuhäkkien edustalla on opastetaulut linturoduista. Lisätietoa saa myös netistä sivulta www.tampere.fi/sorsapuistonlintukierros .

Linnut tulevat Sorsapuistoon Hämeenkyröstä Tia Hämäläisen harrastekanalasta. Tampereen Infra Oy huolehtii niiden kesähoidosta. Lintujen ruokalistalle kuuluu muun muassa kauraa, rehua, tuoresalaattia sekä heinää.

Koiria ei tulisi tuoda lintuhäkkien läheisyyteen. Lintuja ei saa myöskään ruokkia omilla eväillä. Korona-aikana puistossa kävijöiden tulisi myös muistaa turvavälit.

Linnut palaavat kotikanalaansa syys-lokakuussa. Sorsapuistoon on tuotu erilaisia lintuja jo vuodesta 1939 lähtien eli yli 80 vuoden ajan.

Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen

Sudenkatua siivotaan maanantaina 11.5.

Sudenkadulla siivoillaan viimeisetkin sepelit pois maanantaina 11. toukokuuta klo 8-12 välillä Kissanmaankatu-Hippoksenkatu. Autot kannattaa siirtää pois puhdistuskaluston tieltä.

Amuria puhdistettiin jo hieman aiemmin tänä keväänä

Orvokkeja äideille

Vapun jälkeen infralaiset istuttavat lähes 10 000 kpl orvokkeja eri puolille kaupunkia. Isoimmat kohteet ovat Näsinkallio, Keskustorin ympäristö ja Kirjastonpuisto. Muita kohteita ovat mm. Atlas-tytön patsas, Vapaudenpatsas ja Tampellan alueen ruukut. Orvokit on tarkoitus saada maahan äitienpäivään mennessä.

Orvokkeja äideille

Vesi suihkuaa vappuna keskustassa

Keskustan vesiaiheet/suihkulähteet laitetaan käyntiin vapuksi. Osa vesiaiheista on jo päällä mm. Aaltosenpuisto ja Eteläpuisto ja vapuksi aukenevat Metson graniittipallo, keskustori, kevätpatsas, Näsinpuisto ja mahdollisesti myös Sorsapuiston suihkulautta.  

Näsinpuiston suihkulähde

Kissanmaankadulle väliaikainen siirtokehotus

Osalle Kissanmaankatua on laitettu siirtokehotusmerkit kadun puhdistamisen vuoksi. Autoilijoiden kannattaa siirtää autonsa pois puhdistuskaluston tieltä Takahuhdintien ja Hakametsän väliseltä osuudelta tiistaina 28.4. klo 8-12 välttyäkseen noin satasen siirtomaksulta.