Hae meille työmaapäälliköksi

HUOMIO INFRA-ALAN OSAAJAT! Meillä on sinulle tarjolla monipuolinen rooli, jossa pääset rakentamaan Suomen vetovoimaisinta kaupunkiympäristöä. Tule mukaan tekemään porukalla parempaa kylänraittia! Lue lisää ja hae tehtävään täältä.

Tampereelle istutetaan 30 000 kesäkukkaa

Kesäkukkien istutuksen alkavat Tampereella kesäkuun alussa. Viheralueiden, torien, aukioiden ja katualueiden kukkapenkkeihin ja ruukkuihin istutetaan kaikkiaan 30 000 kesäkukkaa. Kaikki kukat saadaan paikoilleen ennen juhannusta.

Kukkaistutuksia Pyynikin kirkkopuistossa

Ensimmäiset kesäkukkaset istutetaan Liisanpuiston isoon kukkaryhmään keskiviikkona 2.6.2021. Seuraavaksi kukkaryhmänsä saavat Wilhelm von Nottbeckin puisto, Pyynikin Kisakentänpuisto, Tampere-talon edusta ja Hatanpään arboretumin rinne. Ensi viikolla 8.6. alkaa kannojen istutus Koskipuistoon.

Tänäkin kesänä kukkapenkeissä ja ruukuissa nähdään pelargoneja, begonioita, salvioita, daalioita, uudenguineanliisoja, petunioita, samettikukkia ja erilaisia heiniä. Uusia kukkalajeja ei ole nyt juurikaan repertuaarissa, mutta uusia värejä kukissa voi havaita.

–Kesäkukkien istutus- ja hoitotöissä työskentelee noin 40 Tampereen Infran työntekijää monien muiden töidensä ohella. Kasvit tuodaan Lempäälästä Mäkelän puutarhalta suoraan istutuspaikoille. Infran työntekijät istuttavat kasvit muokattuun ja kestolannoitettuun multaan. Isot kaupunkiruukut istutetaan puutarhalla ja kuljetetaan valmiina paikoilleen, kertoo puutarhuri Marjus Jalonen Infrasta.

–Istutuksen jälkeen kukkaryhmät kastellaan ensin letkukastelulla, jotta saadaan multaan hyvä alkukosteus. Osa ryhmistä ja ruukut kastellaan traktorin vesitankista koko kesän ajan ja osassa ryhmistä on automaattiset tihkukastelulaitteet.

Kukat eivät kukoista ilman jatkuvaa huolenpitoa.
–Infralaiset kunnostavat istutuksia säännöllisesti syyskuun puoliväliin asti. Murskatut ja kuolleet kasvit korvataan uusilla, ja huonot lehdet ja vanhat kukinnot poistetaan. Lisälannoitusta annetaan ja leikkauksia tehdään tarvittaessa, Marjus Jalonen selvittää.

Syys-lokakuun vaihteessa kesäkukat kaivetaan pois ja tilalle istutetaan syyskasveja tai kukkasipuleita ensi kevättä varten. Kannanjuurakot ja rungolliset kasvit viedään talvisäilöön Lempäälään.

Kesäkukkien ohella puistoissa on myös monivuotisia perennoita. Pääsiäisen aikoihin keskustaa piristävät pikku narsissit, ja niiden jälkeen puistoissa ja kadun varsilla voi ihailla orvokkeja ja tulppaaneja. Näiden jälkeen on kesäkukkien vuoro.

Oransseja ja violetteja tulppaaneja taidemusen pihalla

Lisätietoja

Tampereen Infra Oy
Työnjohtaja Marjus Jalonen
puhelin 0500 831 425

Lampaat laiduntavat Peltolammilla ja Tesomalla – maisemapeltoja lisää

Lammaskatraat saapuvat taas laiduntamaan Tesoman Kohmanpuistoon ja Peltolammin Rukkamäenpuistoon luonto- ja maisema-arvoiltaan tärkeitä niittyjä. Luonnonhoidon ohella määkijät myös elävöittävät ympäristöä ja tuovat iloa ja elämyksiä asukkaille. Myös maisemapeltojen kylvötyöt ovat vauhdissa. Uudet pellot kukkivat tänä vuonna Turtolassa ja Lukonmäessä.

Lampaat päästetään Kohmanpuistoon kesällä 2020

Peltolammille Rukkamäkeen lammaslauma saapuu torstaina 27.5.2021 noin kello 11 Huitun tilalta Mouhijärveltä ja Tesoman Kohmanpuistoon perjantaina 28.5. noin kello 11 Punaisen pässin tilalta Juupajoelta.

Rukkamäenpuiston arvoniityn 15 lammasta ovat rodultaan suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita. Kohmanpuiston maisemaniityn 10 lammasta ovat suomenlampaita. Molempien laumojen lampaat ovat uuhia eli naaraspuolisia. Lampaiden määrää voidaan vähentää kesän aikana laitumen ruohon kasvun mukaan.

Laidunnuksen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa, ja eläinten lanta houkuttelee uutta hyönteis- ja lintulajistoa. Kohmanpuiston noin 1,5 hehtaarin laajuinen laidunalue sijaitsee Tohloppi-järven rannan läheisyydessä Mediapoliksen ja ulkoilureitin välissä. Rukkamäenpuisto sijaitsee Rukkamäentien varrella vastapäätä Peltolammin koulua.

Ethän ruoki lampaita

Rukkamäenpuiston ja Kohmanpuiston lammashakojen opastauluissa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta: eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat terveysriski eläimille. Lampaat saavat rehevää ja monipuolista ravintoa laitumelta.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.

Maisemapelloille auringonkukkaa ja hunajakukkaa

Kevättyöt Tampereen maisemapelloilla ovat jo käynnistyneet. Maisemapeltojen määrä lisääntyy nyt kahdeksasta kymmeneen Turtolan Turtosenrinteen ja Lukonmäen Lystihuoneenpuiston myötä. Tänä kesänä maisemapelloille kylvetään enimmäkseen auringonkukkaa ja hunajakukkaa. Neljä peltoa on lepovuorossa, ja niillä kasvaa apilanurmea.

Auringonkukkaa ja hunajakukkaa kylvetään Pohtolanpuistoon, Vehmaisten Seimenniitylle, Takahuhdin Varsanpuistoon sekä uusille maisemapelloille Lukonmäen Lystihuoneenpuistoon ja Turtolan Turtosenrinteeseen. Muotialan Vihiojanpuiston ja Tohlopin Kohmanpuiston pellolle kylvetään kauraa. Apilanurmella ovat Turtolan Kirkkosuo, osa Takahuhdin Varsanpuistoa, Ryydynpuisto sekä Niemenrannan Sahavainionpuisto.

Apilanurmessa kasvaa puna-, valko- ja alsikeapilaa, timoteitä, niittynurmikkaa, nurminataa, englanninraiheinää, ruokonataa, rainataa ja punanataa. Nurmikasvusto parantaa maan kasvukuntoa ja auttaa rikkakasvien hallinnassa. Kukkivat apilat ovat erinomaisia mesi- ja siitepölykasveja hyönteisille.

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja tarjoavat elämyksiä asukkaille sekä pesä- ja piilopaikkoja monille eläimille ja hyönteisille. Kasvien poiminta on kielletty, jotta pelto pysyisi kauniina mahdollisimman pitkään. Maisemapeltoja viljellään ja hoidetaan luonnonmukaisesti. Kaikilla maisemapelloilla on myös infotaulut, joista löytyy lisätietoja.

Auringonkukat kukkivat Varsanpuistossa

Lisätietoja

Tampereen Infra Oy
Työpäällikkö Pentti Katajisto
puhelin 050 521 5009

ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut
Maisema-asiantuntija Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231

Eläinten valvonta ja aitaukset
Ari Hellsten
puhelin 045 672 1302

Teksti
Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat
Riikka Söyrinki, Laura Vanzo

Sorsapuistoon ei tuoda kesäksi kanalintuja

Sorsapuiston lintutarha jää tänä kesänä ilman asukkaita eläinten ja ihmisten terveyden turvaamiseksi. Lintuinfluenssatilanne on tänä vuonna ollut Suomessa huonompi muutaman vuoden tauon jälkeen ja vaarallisen tautimuodon tapauksia on todettu useita.

Kanoja on ollut aiemmin Sorsapuistossa

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Ruokavirasto määräsi, että siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5.  

Lintuinfluenssa on lakisääteisesti vastustettava eläintauti, ja se tarttuu erittäin helposti linnusta toiseen. Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa, ja siksi sen varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää. Viruksen tarttuminen linnusta ihmiseen on epätodennäköistä, mutta tänä keväänä Venäjällä on todettu H5H8-viruksen tarttuneen myös ihmiseen.

Linnut ovat viime vuosina tulleet Sorsapuistoon Hämeenkyröstä harrastekanalasta ja Tampereen Infra Oy on huolehtinut niiden kesähoidosta.

  • Sorsapuiston lintutarhassa on nähty erilaisia lintuja vuodesta 1939 lähtien, joten pitkä ja monia ilahduttanut perinne katkeaa näin vuodeksi varovaisuussyiden takia. Pohdimme asiaa huolellisesti yhdessä lintujen omistajan kanssa, ja päädyimme tähän ratkaisuun lintuinfluenssa- ja koronatilanteen siivittämänä, kertoo Tampereen Infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski.

Euroopassa lintuinfluenssaa tavataan jatkuvasti, ja sen matalapatogeenisia muotoja esiintyy linnuilla samaan tapaan kuin ihmisillä influenssaa.

Korkeapatogeenisia eli vaarallisia lintuinfluenssamuotoja todetaan säännöllisesti, ja ne voivat tappaa huomattavan osan sairastuneista linnuista.

Linkki Ruokaviraston sivulle

Linkki THL:n sivulle

Tampereen kaupungin liikennemerkkejä inventoidaan

Tampereen Infra Oy on aloittanut laajamittaisen liikenteenohjauslaitteisiin kuuluvien liikennemerkkien inventoinnin. Inventoinnin tarkoituksena on saada tietoa kaupungin hallinnoimien alueiden liikennemerkeistä, ajoratamerkinnöistä sekä niiden kunnosta. 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan vanhat liikennemerkit tulee päivittää 10 vuoden siirtymäajalla uusiin liikennemerkkimalleihin, lisäksi laissa on kaupungeille velvoite toimittaa tietoja liikenteenohjauslaitteista Väyläviraston Digiroad-järjestelmään. Lain tavoite on tuottaa kattava ja ajantasainen liikenteenohjauslaitteiden aineisto, jonka avulla aidosti mahdollistetaan tiedolla johtaminen ja liikenteen palveluiden kehitys.

Infralaisia keilauspuuhissa

Tampereen kaupunki ei jäänyt nuolemaan näppejään, vaan on aloittanut ensimmäisten kaupunkien joukossa nykyisten liikennemerkkien laajamittaisen inventoinnin ja ylläpitoprosessin kehittämisen. Tampereen Infra Oy suorittaa kaupungin katuverkolla inventointiin liittyvät 360 panoraamakuvaukset ja muun tarvittavan datan keruun toukokuussa.  Inventoinnin yhteydessä selvitetään myös ajankohtaista tietoa katujen pintojen kunnosta, kuten urasyvyyksistä.

360 panoraamakuvaus ja laserkeilaus aloitettiin 11.5.2021 ja on määrä saada päätökseen viimeistään 27.5.2021. Laserkeilaus suoritetaan noin 100 kilometrin mittaiselle kuluvalle katuverkolle, mutta 360 panoraamakuvaus kattaa koko kaupungin reilun 700 kilometrin katuverkoston. Tiedot liikenteenohjauslaitteista kerätään sekä Väyläviraston että Tampereen kaupungin infraomaisuuden hallinnan tarpeisiin. Lisäksi Tampereen Infra Oy on ollut mukana kehittämässä kerättyjen tietojen ylläpitojärjestelmää yhdessä Gispo Oy:n kanssa. Tampereen kaupunki ja Tampereen Infra Oy on ollut ja on myös jatkossa mukana kehittämässä muiden kaupunkien ja kuntien kanssa tehokasta toimintamallia liikenneohjauslaitteiden inventointiin ja tietojen ylläpitoon.

Hiekoitussepelin poisto jatkuu

Tämän talven aikana lunta ajettiin kolmelle lumenkaatopaikalle yhteensä yli 21000 kuormaa. Lumishow on toivottavasti ohi tältä talvelta, mutta hiekoitussepelin harjaukset kaduilta jatkuvat Tampereella. Autonomistajien kannattaakin edelleen noudattaa talviaikaisia pysäköintirajoituksia ja siirtokehotuskylttejä.

Keskustan alue ja suurin osa asuinalueiden väylistä pyritään perinteiseen tapaan siivoamaan vappuun mennessä. Kalustoa on lisätty ja uusittu, jotta puhdistusoperaatio sujuisi mahdollisimman nopeasti. Lämpöasteet ja sateet ripeyttävät sepelin keruuta ja pakkaset hidastavat. Harjauksen edistymistä voi seurata verkosta Aurat kartalla -palvelusta.

Huomaa pysäköintirajoitukset ja siirtokehotuskyltit ja vältä maksut

Pysäköintirajoitusten turvin katuja saadaan paremmin puhdistettua sepelistä, kun autot eivät ole parkissa kadun varressa. Pysäköintirajoituksen rikkomisesta voi saada pysäköintivirhemaksun ja siirtokehotuksen huomiotta jättämisestä 100 euron autonsiirtomaksun. Siirtokehotuskyltti ilmoittaa viikon(parillinen/pariton), viikonpäivän ja kellonajan, milloin auto on siirrettävä kadun varresta. Puhdistusajoista voi tilata muistutusviestin omaan puhelimeensa, lisätiedot sivulta: www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/

Jalkakäytävien puhdistus kuuluu kiinteistön haltijoille

Kaupungin hoitovastuulla olevien katujen ja yleisten alueiden puhdistamisesta vastaa Tampereen Infra Oy. Tampereen Infra Oy ja sen aliurakoitsijat korjaavat sepelit katujen ajoradoilta, toreilta sekä kävely- ja pyöräilyteiltä. Kiinteistön haltija eli yleensä huoltoyhtiö, talonmies tai talon omistaja vastaa kiinteistönsä piha-alueesta sekä viereisen jalkakäytävän puhdistamisesta. Infra puhdistaa ne jalkakäytävät, jotka rajautuvat yleisiin alueisiin kuten puistoihin. Kunnan ja kiinteistön haltijan kunnossapitovastuut on määrätty lainsäädännössä.

Aurat kartalla

Katujen ja puistojen kunnossapidon palautejärjestelmä
Karttapohjaisella palautejärjestelmällä voi antaa palautetta katujen ja puistojen kunnossapidosta.

Valtakunnallinen ilmanlaatuportaali
Ilmanlaatuportaali-verkkosivuilla voi Suomen ilmanlaatutietoja seurata reaaliaikaisesti. Sivuille on useiden Suomen paikkakuntien ilmanlaatutiedot.

Ilmanlaatutiedotus
Tietoa hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotason ylityksistä Tampereella

Katupölyn torjuntakeinot: Ratkaisukortit (Suomen ympäristökeskus)
Katupolyntorjunnan_parhaat_kaytannot_kayttoon/Katupolyn_torjuntakeinot_Ratkaisukortit

Lisätietoja:
Tampereen palvelupiste
sähköposti tampereenpalvelupiste@tampere.fi
puhelin 041 730 8168
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma – pe klo 9 – 16

Tampereen Infralle lisävastuuta uimarannoista

Tampereen kaupungin liikunnan ja nuorison palveluryhmä on sopinut Tampereen Infra Oy:n kanssa kokonaispalvelumallista uimarantojen hoidon osalta. Kunnossapitovastuu uimarantojen osalta on ollut jo vuodesta 2005 Tampereen Infralla, mutta uuden sopimuksen myötä Infran rooli kasvaa myös toimintojen suunnitteluun ja yhteistyöhön rannoilla toimivien seurojen kanssa.

– Käytännössä Infralta voi pyytää apua missä vain, mikä liittyy uimarantoihin, toteaa Infran työnjohtaja Tea Leppänen.

Jatkossa liikunnan ja nuorison palveluryhmä vastaa pääasiassa avustuksista ja uusista investoinneista sekä sopimusten noudattamisesta. Tampereen Infra vastaa toiminnastaan liikunnan ja nuorison palveluryhmälle.

– Raportoimme rannoilla tapahtuvista asioista ja saaduista palautteista sekä teemme ehdotuksia siitä, miten toimintaa tulisi kehittää tai minne olisi hyvä investoida esimerkiksi hankkimalla uusi laituri tai rakennus.

Turvallinen uimaranta on yhteinen asia

Uimavalvojat tulevat jatkossakin liikunnan ja nuorison palveluryhmän kautta, mutta kunnossapitovastuiden ja korjausten näkökulmasta myös Tampereen Infralla on iso vastuu turvallisuudesta.

– Kesäkaudella rannoilla käydään päivittäin tarkistamassa, että turvallisuusasiat ovat kunnossa. Talviaikaan rannoilla käydään palautteiden perusteella, paitsi niillä talviuintipaikoilla, joissa seurat toimivat päivittäin ja joissa Infra käy vähintään viikoittain tekemässä kierroksen, kertoo Leppänen.

Uuden sopimuksen kautta toivotaan erityisesti sujuvuutta ja tehokkaampaa resurssien hyödyntämistä rannoille. Päivittäisten hoitokierrosten yhteydessä on helppoa tehdä pienet korjaukset ja samalla saadaan hyvä käsitys siitä, mikä milläkin rannalla toimii ja tarvitseeko jokin asia erityishuomiota. Kokonaispalvelumallin myötä yleisten alueiden kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmään on nyt otettu mukaan myös uimarannat.

– Palaute on helppo laittaa älypuhelimella heti kohteessa kartalle, jolloin siihen on kunnossapidossakin helppo reagoida. Rannoilla on käytössä myös nauhoittava ilkivaltapuhelin, jos haluaa jättää viestiä mieluummin soittaen kuin netissä. Ilkivaltapuhelimeen tulevat viestit kuunnellaan päivittäin, vakuuttaa Leppänen.

Liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavolan mukaan tuleva kokonaispalvelumalli on hieno jatko hyvälle yhteistyölle Tampereen Infra Oy:n kanssa.

– Luotan vahvasti kiinteään yhteistyöhön ja uskon kuntalaisten saavan mallin kautta entistä laadukkaampia palveluja, kiteyttää Paavola.

Palautekanava

Hervannan keskustassa torjutaan rottia

Hervannan keskustassa aloitetaan maanantaina 12.4.2021 alkavalla viikolla rottien loukutus. Torjuntoja tehdään vapaa-aikakeskuksen lähettyvillä Lindforsinkadun ja Valtaraitin varrella, Lintupuistossa sekä Ahvenispuiston itäpäässä Ahvenisjärven läheisyydessä.

Lukolliset loukkuasemat on ympäröity nauhoilla ja merkitty varoituslapuilla. Lapsia ja lemmikkejä ei tule päästää syöttiasemien lähelle. Torjuntatoimet kestävät noin kaksi kuukautta.

Rottatorjunnan alueella tekee Rentokil Oy, joka myös tarkastaa ja tyhjentää loukut säännöllisesti.

Rottia on jo torjuttu tänä talvena Hervannan vapaa-aikakeskuksen ympäristössä, ja nyt torjuntoja laajennetaan myös puistoalueelle. Rottahavaintoja on tehty eniten juuri vapaa-aikakeskuksen lähistöltä sekä Ahvenispuiston itäosasta Ahvenisjärven rannan tuntumasta.

Ethän ruoki lintuja – ja rottia

Linnulle maahan heitetty ruoka houkuttelee myös rottia. Lintujen ruokintakiellosta muistutetaankin tauluilla, jotka löytyvät Ahvenisjärven itäpäästä ja pohjoisrannan laiturilta. Myös kiinteistöjen jäteastiat tulee pitää kunnossa ja suljettuina, jottei rotilla ole niihin pääsyä.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen


Tule henkilöstökoordinaattoriksi Infraan

Haemme nyt HENKILÖSTÖKOORDINAATTORIA henkilöstö- ja viestintätiimiimme.

Henkilöstökoordinaattorina työskentelet tiiviissä yhteistyössä oman tiimin ja koko Tampereen Infran henkilöstön kanssa. Työtehtävät koostuvat monipuolisista ja vaihtelevista henkilöstöjohtamisen tehtävistä painottuen osaamisen kehittämiseen, viestintään ja henkilöstöhallinnon tehtäviin. Kehität ja koordinoit osaamisen kehittämisen käytäntöjä ja huolehdit mm. osaamis-, koulutus- ja pätevyystietojen hallinnasta, sekä verkostoyhteistyöstä. Tuotat työyhteisö- ja työnantajaviestinnän sisältöä eri kanaviin yhteistyössä viestintäsuunnittelijan kanssa tukien Tampereen Infran tavoitekulttuurin ja työnantajakuvan muodostumista. Henkilöstöhallinnon tehtävät koostuvat mm. työsuhdeasioiden hoitamisesta ja sijaistat tarvittaessa työsuhdepäällikköä. Odotamme aiempaa kokemusta monipuolisista henkilöstöjohtamisen tehtävistä osaamisen kehittämisen ja viestinnän painotuksella. Arvostamme kokemusta työnantajakuvan kehittämisestä ja henkilöstön osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamisesta.

Lisätietoja tehtävästä antaa viikolla 15 hallinto- ja henkilöstöjohtaja Sanna-Leena Puntola, p. 040 194 8031, sanna-leena.puntola@tampere.fi.

Tehtäviin haetaan Kuntarekryn kautta, hakuaika päättyy 18.4.2021

Anna palautetta väylien talvikunnossapidosta

Miten katujen, pyöräteiden ja jalkakäytävien auraus ja hiekoitus sujui Tampereella tänä talvena, jolloin lunta tuli reippaasti parin vähälumisen talven jälkeen? Talvikunnossapidosta voi antaa palautetta vastaamalla verkkokyselyyn osoitteessa www.tampere.fi/kunnossapitokyselyt. Kysely on avoinna perjantaihin 14.5.2021 saakka.

Voit antaa arvosanan 0–5 väylien laatutasosta ja toimenpideajoista eli siitä, kuinka nopeasti väylät saadaan kuljettavaan kuntoon. Kyselyssä voi antaa myös vapaamuotoista palautetta esimerkiksi hiekoitussepelin poistosta talven jäljiltä. Sepelinkeruukin lasketaan talvikunnossapitotehtäviin.

Kysely järjestetään vuosittain, ja tuloksia hyödynnetään talvikunnossapidon laadun seurannassa ja parantamisessa. Talvihoidon laatua seurataan myös kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmään ja Tampereen palvelupisteeseen tulleiden palautteiden määrän ja aihealueiden perusteella sekä pistokoekierroksin. Talvikunnossapidon laadusta raportoidaan yhdyskuntalautakunnalle vuosittain.

Talvikunnossapidon arvosana parani edellisellä talvikaudella

Talvi 2019-2020 oli talvikunnossapidon kannalta keskivertotalvea helpompi, ja lumen määrä jäi merkittävästi keskivertotalvea vähäisemmäksi. Toisaalta liukkaudentorjuntatyön haastavuutta nosti lämmin ilma. Lämpötila pysytteli koko talven nollan asteen tietämillä, mikä vaati enemmän liukkaudentorjuntaa kuin keskivertotalvena.

Keväällä 2020 järjestetyn talvikunnossapitokyselyn tulosten mukaan kaupunkilaisten tyytyväisyys talvikunnossapitoon kasvoi edellisestä talvesta. Talven 2019-2020 kunnossapitotyö sai arvosanaksi 2,9, kun vuotta aikaisemmin arvosana oli 1,8. Tyytyväisyys talvikunnossapitoon kasvoi jokaisella kyselyn osa-alueella. Parhaiten kyselyn tulosten mukaan onnistuttiin pääkatuverkon talvihoidossa. Eniten parannettavaa nähtiin jalankulku- ja pyöräväylien talvihoidossa. Arvosana on ollut vuosina 2012–2019 keskimäärin 2,4.

Talvikunnossapidon vastuut määräytyvät katujen puhtaana- ja kunnossapitolain mukaan. Katujen ajoratojen, torien, aukioiden sekä kävely- ja pyöräteiden talvihoidosta vastaa kaupunki. Jalkakäytävän talvihoidosta vastaa jalkakäytävän viereisen kiinteistön haltija eli huoltofirma tai pientalon omistaja. Aurausjärjestyksessä tulevat ensin pääväylät ja bussireitit ja sitten pienemmät asuntokadut. Kävely- ja pyöräteistä aurataan ensin seudulliset väylät ja työmatkareitit.

Talvikunnossapitokysely 2020-2021

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

10 000 pikkunarsissia koristaa taas Tampereen keskustaa

Tampereen Infra koristelee kaupunkia kevätkuntoon tuomalla paraatipaikoille istuttamansa 10 000 pikku narsissia keskiviikkona 31.3. 2021.  Paikat, joissa narsisseja voi käydä ihastelemassa, ovat Keskustori, Frenckellinaukio, Hämeenpuisto ja Patosilta.

Tetet kestävät jopa kymmenen asteen pakkasia ja saavat olla paikoillaan aina vappuun saakka. Kukat toimittaa Mäkelän puutarha.  Vapun jälkeen kaupungin valtaavat orvokit.

Hiekoitussepelin poisto alkaa Tampereella

Hiekoitussepelin harjaukset kaduilta alkavat tällä viikolla täydellä teholla Tampereella. Katujen harjausta ja pesua on jo aloitettu pääväyliltä. Tonteilla ja jalkakäytävillä sepeliä poistavat yksityiset huoltoyritykset ja kiinteistöjen omistajat.

Keskustan alue ja suurin osa asuinalueiden väylistä pyritään perinteiseen tapaan siivoamaan vappuun mennessä. Kalustoa on lisätty ja uusittu, jotta puhdistusoperaatio sujuisi mahdollisimman nopeasti. Lämpöasteet ja sateet ripeyttävät sepelin keruuta ja pakkaset hidastavat. Harjauksen edistymistä voi seurata verkosta Aurat kartalla -palvelusta.

Lehtipuhaltimen käyttö kielletty sepelin keruussa

Hyvää ilmanlaatua edesauttaa se, että kaupungin kunnossapitäjät ja yksityiset kiinteistönhuoltajat saavat kerättyä sepelit nopeasti. Kuivat pinnat kastellaan ennen harjausta pölyämisen ehkäisemiseksi. Lehtipuhaltimen käyttö on kiellettyä sepelin keruussa kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan. Puhaltimen ilmavirta kuivattaa sepeliä ja nostaa pölyä ilmaan.

Huomaa pysäköintirajoitukset ja siirtokehotuskyltit ja vältä maksut

Autonomistajien kannattaa myös seurata katujen varsien talviaikaisia pysäköintirajoituksia sekä siirtokehotuskylttejä. Pysäköintirajoitusten turvin katuja saadaan paremmin puhdistettua sepeleistäkin, kun autot eivät ole parkissa kadun varressa. Pysäköintirajoituksen rikkomisesta voi saada pysäköintivirhemaksun ja siirtokehotuksen huomiotta jättämisestä 100 euron autonsiirtomaksun. Siirtokehotuskyltti ilmoittaa viikon(parillinen/pariton), viikonpäivän ja kellonajan, milloin auto on siirrettävä kadun varresta. Puhdistusajoista voi tilata muistutusviestin omaan puhelimeensa, lisätiedot sivulta: www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/

Jalkakäytävien puhdistus kuuluu kiinteistön haltijoille

Kaupungin hoitovastuulla olevien katujen ja yleisten alueiden puhdistamisesta vastaa Tampereen Infra Oy. Tampereen Infra Oy ja sen aliurakoitsijat korjaavat sepelit katujen ajoradoilta, toreilta sekä kävely- ja pyöräilyteiltä. Kiinteistön haltija eli yleensä huoltoyhtiö, talonmies tai talon omistaja vastaa kiinteistönsä piha-alueesta sekä viereisen jalkakäytävän puhdistamisesta. Infra puhdistaa ne jalkakäytävät, jotka rajautuvat yleisiin alueisiin kuten puistoihin. Kunnan ja kiinteistön haltijan kunnossapitovastuut on määrätty lainsäädännössä.

Aurat kartalla

Katujen ja puistojen kunnossapidon palautejärjestelmä
Karttapohjaisella palautejärjestelmällä voi antaa palautetta katujen ja puistojen kunnossapidosta.

Valtakunnallinen ilmanlaatuportaali
Ilmanlaatuportaali-verkkosivuilla voi Suomen ilmanlaatutietoja seurata reaaliaikaisesti. Sivuille on useiden Suomen paikkakuntien ilmanlaatutiedot.

Ilmanlaatutiedotus
Tietoa hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotason ylityksistä Tampereella

Katupölyn torjuntakeinot: Ratkaisukortit (Suomen ympäristökeskus)
Katupolyntorjunnan_parhaat_kaytannot_kayttoon/Katupolyn_torjuntakeinot_Ratkaisukortit

Lisätietoja:
Tampereen palvelupiste
sähköposti tampereenpalvelupiste@tampere.fi
puhelin 041 730 8168
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma – pe klo 9 – 16

Tampereen Infra Oy
Työpäällikkö
Reijo Lahtinen
puhelin 050 553 8681

Tampereen kaupunki / Kaupunkiympäristön palvelualue
Infrahallintapäällikkö
Kimmo Myllynen
puhelin 040 806 4794

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen, Jyrki Ristilä

Laskiaiseksi mäkeen – Tampereen puistoihin jäädytettiin talviliukumäkiä

Vihiojanpuiston mäki Nekalassa kutsuu laskemaan

Tampereen puistoihin on tehty 16 talviliukumäkeä. Myös Tampereen luistelukentät ovat jäädytettynä ja hyvässä luistelukunnossa.

Jäämäkiä on tehty keskustaan Eteläpuistoon, Näsinpuistoon ja Sorsapuistoon sekä Kalevaan Kiovanpuistoon, Huikaksen alueelle Jukolanpuistoon, Jokipohjaan Vihiojanpuiston frisbeegolfalueelle, Nekalaan Riihipuistoon, Härmälään Härmälänpuistoon ja Tuomaanpuistoon, Atalaan Nikinpuistoon, Kaukajärvelle Isoniitynpuistoon, Hervantaan Keinupuistoon ja Laattapuistoon, Kalkkuun Kallenpuistoon sekä Ristimäkeen Kohmanpuistoon. Myös Hiedanrannan Sellupuistossa on mäki.

Useimmat mäet sopivat korkeutensa ja kaltevuutensa puolesta päiväkoti-ikäisille, mutta joukossa on muutama isompikin mäki. Vihiojanpuistossa sijaitsevassa mäessä saa kunnon vauhdit, ja isommille lapsille ja lapsenmielisille aikuisille sopivia mäkiä löytyy myös Eteläpuistosta ja Tesoman Kohmanpuistosta.

Mäet pysyvät puistoissa niin pitkään, kun talven kelejä riittää. Joka talvi jäämäkiä ei pystytä tekemään, mutta tänä talvena tekeminen oli mahdollista hyvän lumitilanteen ja pakkassään ansiosta. Jäämäet ovat Tampereen Infran tekemiä. Infra huoltaa myös jääkenttiä.

Luistelukenttien tilanteen voi tarkistaa ulkoilu- ja liikuntapaikkojen kuntotietopalvelusta:

www.mski.fi/tampere

Teksti
Tarja Nikupaavo-Oksanen

Eteläpuistossakin voi laskea mäkeä

Katujen puhdistustyöt alkavat – siirrä autosi ja vältä siirtomaksu

Tampereen Infra alkaa puhdistaa katuja lumesta kaduilta, jotka on merkitty siirtokehotustauluilla. Lähisiirtokatujen puhdistustyöt aloitetaan viikoilla 4 ja 5.

Ydinkeskustan alueella siirtokehotuksin merkittyjä katuja on Kalevassa ja Tammelassa sekä Juhannuskylässä, Amurissa ja Pyynikillä.

Runsaan lumentulon jälkeen katuja täytyy puhdistaa lumipolanteista ja kinoksista perusteellisesti. Lumipolanne ja jää puhdistetaan tiekarhuilla ja auroilla. Lisäksi lunta kuormataan ja kuljetetaan pois, jotta kadun varteen on taas helpompi pysäköidä ja tuleville lumille on tilaa.

Huomioi pysäköinnin rajoitukset – lähisiirrosta veloitetaan 100 euroa

Useita katuja on merkitty kiinteillä siirtokehotustauluilla, joissa ilmoitetaan kadun puhdistuspäivä ja kellonaika. Puhdistustyön aikana autojen pysäköinti kadun varrelle on kielletty ja ne pitää siirtää pois kunnossapitotyön ajaksi.

Autoa pysäköidessä kannattaa nyt erityisesti kiinnittää huomiota pysäköintirajoituksiin ja erillisiin siirtokehotustauluihin.

Kadun varteen jätetyt autot joudutaan siirtämään aurauksen ajaksi pois tieltä hinausautoilla. Auto siirretään lähisiirtona samalle tai viereiselle kadulle jo puhdistettuun kohtaan.Jos auto joudutaan siirtämään lähisiirtona, peritään omistajalta 100 euron siirtomaksu.

Puhdistusajoista voi tilata muistutusviestin

Omaehtoinen auton siirto etukäteen helpottaa ja nopeuttaa kadun puhdistustöitä huomattavasti. Puhdistusajoista voi myös tilata tekstiviestin puhelimeensa. Palvelun tilaaminen on ilmaista. Tekstiviestipalvelusta kannattaa valita kadut, joille auton tavallisesti pysäköi. Viestin saa myös niistä kaduista, joille on asetettu tilapäiset siirtokehotustaulut.

Palvelun tilanneet saavat edellisenä päivänä klo 15 tekstiviestinä tiedon valitsemiensa postinumeroalueiden ja/tai katujen seuraavan päivän puhdistuskohteista, joissa pysäköinti on kielletty joko pysyvin tai väliaikaisin siirtokehotusmerkein. Palvelusta näkee yksityiskohtaisemmin myös kadut, jotka aiotaan seuraavaksi puhdistaa. 

Tekstiviestipalveluun pääsee tutustumaan ja palvelun tilaamisen ohjeet löytyvät osoitteesta www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere .

Tule rakentamaan porukalla parempaa kylänraittia

Infran Rakentamispalvelut hakee työmaapäällikköä rakentamaan kokonaisten kaava-alueiden lisäksi yksittäisiä katuja, vesihuoltoverkostoja, kevyenliikenteenväyliä sekä muita kunnallisteknisiä järjestelmiä.

Katso tarkempi tehtäväkuvaus ja hakuohjeet Kuntarekrystä: https://bit.ly/2Ngk97m
Haku avoinna 8.2.2021 saakka.

Infran kausityöntekijöiden haku on auennut

Haku Tampereen Infran kesätyöpaikkoihin on käynnistynyt ja se kestää helmikuun loppuun saakka.

Kausityöntekijän tehtäviä on tarjolla viheralueiden, uimarantojen, liikuntapaikkojen ja leikkipaikkojen kunnossapito- ja puhtaanapitotehtävissä, maa- ja viherrakennustehtävissä, liikennemerkkien ja opasteiden avustavissa valmistus-, asennus- ja korjaustehtävissä, kuormankirjaustehtävissä maan vastaanottopaikoilla, varastotehtävissä sekä auto- ja koneasentajan/autohuoltotyöntekijän, varastotyöntekijän sekä kalustosuunnittelijan tehtävissä kalusto- ja korjaamopalveluissa.

Lisäksi haetaan apulaistyönjohtajia (tekniikan ala, viherala) ja tekniikan harjoittelijoita (paikkatietopalvelut) sekä kausipuutarhureita/-arboristeja.

Katso tarkemmat tiedot ja hakuohjeet:

https://www.kuntarekry.fi/fi/tyonantajat/tampereen-infra/

Innostu Infrasta ja vinkkaa kaverille kans!

Jääkenttien ajantasaiset jäädytystiedot löytyvät verkkopalvelusta

Missä päin Tamperetta pääsee luistelemaan ja pelaamaan? Kaikkien luistelukenttien ajantasaiset kuntotiedot löytyvät ulkoliikuntapaikkojen kuntotietopalvelusta www.mski.fi/tampere. Samasta palvelusta voi tarkistaa myös latujen kunnon.

luistimet

Sopivan pakkaskelin ja lumisateiden ansioista Tampereella on alettu nyt alkuvuodesta jäädyttää myös puistojen ja koulujen luistinkenttiä. Luonnonjääkentistä pyritään saamaan luistelukuntoon ensimmäisenä koulujen yhteydessä olevat kentät.

Kuntotiepalvelun mukaan kenttiä oli perjantaina 8.1.2020 käytössä mm. keskustassa, Hervannassa, Kaukajärvellä, Härmälässä, Rantaperkiössä, Peltolammilla, Lamminpäässä, Lentävänniemessä, Jankassa ja Atalassa. Uusi Sorsapuiston tekojäärata ja kaukalo sekä Koulukadun tekojäärata ovat olleet käytössä jo viime vuoden puolella marraskuusta alkaen. Jääkenttiä voidaan tänä talvena jäädyttää kaikkiaan noin 140, jos säät sallivat.

Jääpeleille varatut kentät on aina varustettu jääkiekkomaalein. Osa kentistä on varattu vain luistelijoita varten. Kentät ovat lähes poikkeuksetta valaistuja.

Kenttien huoltohenkilökunta päivittää tietoja kuntotietopalveluun sitä mukaa, kun päivittäisiä huoltotöitä on suoritettu. Vihreä väri kentän kohdalla kartalla kertoo kentän olevan luistelukunnossa ja punainen että, kenttä ei ole luistelukunnossa. Harmaalla merkitty kenttä on poissa käytössä esimerkiksi koulun remontin takia.

www.mski.fi/tampere
Liikunta- ja ulkoilupaikkojen kuntotietopalvelu
www.mski.fi/tampere

Lisätietoja

Palautetta kentistä voi antaa palvelupisteeseen:
Palvelupiste Frenckell
sähköposti palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puhelin 03 5656 4400
avoinna ma–pe klo 9 – 16.

Tampereen Infra
rakennuttajahortonomi
Petri Kujala
puhelin 050 062 8295

Teksti
Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kaupunki huoltaa kadut ja pyörätiet, ja kiinteistöt vastaavat jalkakäytävistä ja aurausvalleista

Liukkaus ja lumi tietävät jälleen talvikunnossapitotöitä niin kaupungin, kiinteistöjen kuin valtion kunnossapitäjille ja myös muun muassa omakotiasujille. Kaupungin kunnossapitovastuulle kuuluvat kadut ja pyörätiet ja kiinteistön haltijoille jalkakäytävien kunnossapito ja aurauksesta syntyvät lumivallit.

Auraustraktori ja auroja kunnossapitotyössä kadulla

Tampereen Infra Oy kunnossapitää urakoitsijoineen Tampereen kaupungin talvikunnossapitovastuulle kuuluvia alueita kokonaispalvelumalliperiaatteella.

Kaupungin vastuulle kuuluvat katujen ajoratojen lisäksi yleiset pysäköintialueet, yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet sekä osa jalkakäytävistä ja erotelluista jalankulku- ja pyöräilyväylistä.

Jalkakäytävien talvikunnossapito kiinteistöjen vastuulla

Jalkakäytävien talvikunnossapito kuuluu pääsääntöisesti kiinteistön haltijoille eli käytännössä huoltofirmoille tai omakotitalojen asukkaille. Myös rakenteellisesti pyörätiestä esimerkiksi viherkaistalla tai sadevesikourulla eroteltu jalkakäytävä on kiinteistön vastuulla.

Kiinteistöt huolehtivat aurausvallien poistosta ja tontin läpi kulkevista yleisistä väylistä

Kiinteistön haltijoille kuuluu lisäksi tontille kulkevien väylien, ovien edustojen ja rappujen kunnossapitotyöt sekä kadun aurauksessa syntyvien auravallien poistot. Tontin läpi kulkevat yleiset väylät ovat myös kiinteistön hoidon piirissä. Poikkeuksellisesti kaupunki on ottanut hoitaakseen joitain jalkakäytäviä muun muassa pientalovaltaisilla alueilla.

On hyvä muistaa, että kiinteistölle kuuluu ympärivuotinen katualueen puhtaanapito kuten roskien ja puiden lehtien poisto kadun keskiviivaan saakka, kuitenkin enintään 15 metrin leveydeltä tontin rajalta pois lukien raitiotie- ja istutuskaistat. Bussipysäkkien roska-astioiden tyhjennyksestä Tampereen kaupungin katuverkolla huolehtii Tampereen Infra.

Tilapalvelut huolehtii kaupungin kiinteistöjen ja torien talvikunnossapidosta

Tampereen kaupungin kiinteistöjen ja torien talvikunnossapidosta vastaa Tampereen Tilapalvelut Oy urakoitsijoineen. Osaa liikuntapaikoista hoitaa Tampereen Infra ja osaa kaupungin liikuntapalvelut muine urakoitsijoineen.

Valtion tiet Pirkanmaan ELY-keskuksen vastuulla

Valtion tiet jalankulku- ja pyöräilyväylineen kuuluvat Pirkanmaan ELY-keskuksen kunnossapitovastuulle. Näitä ovat muun muassa Lahdentie, Pyhäjärventie, Valtatie 3, Kekkosentie, Paasikiventie sekä osa Ruskonkehästä, Teiskontiestä ja Aitolahdentiestä.

Kaupungin ja kiinteistönhaltijan vastuista on kerrottu tarkemmin kunnossa- ja puhtaanapitolaissa sekä Tampereen kaupungin verkkosivuilla:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta

Talvikunnossapito

Kadut ja käytävät on jaettu kolmeen kunnossapitoluokkaan

Voimakkaan tai poikkeuksellisen voimakkaan lumipyryn aikana toimenpideaikoihin on sallittu pidennyksiä, joista löytyy lisätietoa talvihoidon varautumissuunnitelmasta:

Talvihoidon varautumissuunnitelma 2018 (Tampereen kaupunki) (pdf 6.36 Mt)

Talviaikaiset pysäköintirajoitukset

Kaduilla on talvihoidon takia pysäköintirajoitus- ja siirtokehotusmerkkejä, jotta katu saadaan kunnossapidettyä ilman, että autot estävät työn teon.

Pysäköintikielto- ja siirtokehotusmerkeissä voi olla aikarajoitus tai niissä kielletään pysäköinti kokonaan tiettynä kellon aikana tai päivänä. Kiellot ja rajoitukset ilmenevät liikennemerkeistä.Jos pysäköi rajoitusten vastaisesti, voi saada pysäköintivirhe- tai siirtomaksun. Jos auto joudutaan siirtämään hinausautolla aurauksen tieltä, autonomistajalta veloitetaan 100 euron siirtomaksu.

Lähisiirroista voi tilata muistutusviestin. Ohjeet tähän löytyvät osoitteesta:

http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/

, josta näkee myös tulevat lähisiirtoajat. Tekstiviestipalvelu on kuitenkin tarkempi ja tästä syystä se kannattaa tilata valitsemalla kadut, joille auton tavallisesti pysäköi.

Siirtokehotusmerkkejä on muun muassa Kalevassa, Juhannuskylässä, Tammelassa, Pyynikillä, Hervannassa ja Vuoreksessa.

Palaute

Palautetta Tampereen kaupungin hoitovastuulla olevien väylien hoidosta voi antaa karttapohjaiseen vikailmoitusjärjestelmään tai ottamalla yhteyttä palvelupiste Frenckelliin.

https://is.ramboll.fi/tre_yllapito_palaute/

Palvelupiste Frenckell
sähköposti palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puhelin 03 5656 4400
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma–pe klo 9 – 16

Aurat kartalla

Tampereen kaupungin vastuualueilla tapahtuvien talvikunnossapitotöiden liikkeitä voi seurata Aurat kartalla -palvelusta:

https://kartat.tampere.fi/auratkartalla/

Verkkosivuiltamme voi katsoa vastaukset talvikunnossapitoon liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin:
https://tampereeninfra.fi/useimmiten-kysytyt/

Pyöräteiden kuntoa kartoitetaan joukkoistetusti mobiilipelin avulla 10.7. alkaen

Tampere on mukana kokeilussa, jossa kuusi kaupunkia kokeilee kuntalaisille mobiilipelin kautta joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Tapahtuma starttaa lauantaina 10. heinäkuuta ja on käynnissä, kunnes kaikki tiet on kartoitettu. Tampereella poljettavaa on n. 500 km.

Pyörän tangossa sovellus kuntokartoitusta varten

Kokeilun toteuttaa Crowdchupa, joka on joukkoistettuun ja pelillistettyyn datankeruuseen keskittyvä tamperelainen startup-yritys. Crowdchupa-sovelluksen avulla teiden kuntokartoitusten kustannukset voidaan jopa puolittaa nykyisestä. Joukkoistamalla kartoitukset on mahdollista toteuttaa tunneissa, kun ne ennen kestivät jopa viikkoja.

Osallistuminen tapahtuu polkupyörän tankoon kiinnitettävällä älypuhelimella ja siihen ilmaiseksi ladattavalla Crowdchupa-mobiilisovelluksella. Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot.

– ”Kaikki kerättävät objektit ovat rahanarvoisia, ja keskimäärin käyttäjät pääsevät tienaamaan yli kaksi euroa kilometriltä. Ahkerimpien polkijoiden palkkiot voivat siis liikkua jo varsin suurissakin summissa”, sanoo Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kerättyä tietoa käytetään katuverkon korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Kiinnostus joukkoistettua kuntokartoitusta kohtaan on ollut hyvässä kasvussa.

Tampereen Infra toimii Tampereen kaupungin omaisuustiedonhallinnan kumppanina:

  • ”Toukokuussa Tampereella tehtiin muutaman päivän aikana kaikkien katuväylien osalta vastaava kartoitus autolla. Toki tuon kartoituksen pääasiallinen tarkoitus on inventoida liikenneohjauslaitteet kuten liikennemerkit ja ajoratamerkinnät. Liikenneohjauslaitteiden tiedot inventoidaan erillisen mobiilikartoitusjärjestelmän 360-panoraamakuvista, mutta kuntotiedot vastaavalla tavalla kuin tässä joukkoistetussa projektissa”, Tampereen Infra Oy:n asiakkuus- ja ICT- päällikkö Olavi Ujanen kertoo.
  • ”Tampereen kaupunki on kehittänyt reilun kymmenen vuoden ajan paljon infraomaisuuden hallintajärjestelmiä, ja viime vuosina erityisesti erilaisten infraomaisuuslajien ylläpitoprosesseja on kehitetty, joten tehokkaat inventointitekniikat ovat myös keskiössä”, Ujanen jatkaa.

Tampereen Infra on toiminut tässä kokeilussa projektin alkupäässä lähtötiedon tuottajana ja määrittelemässä, mitkä väylät kuvataan. Projektin loppupäässä huolehditaan siitä, että videot siirtyvät RoadAI-tekoäly palveluun analysoitavaksi. Tampereella analysoitua dataa hyödynnetään mm. katu- ja kevyen liikenteenväylien kunnossapidon työohjelmien suunnitteluun.

Tampere saa tänä vuonna kaikkien väylien eli katujen ja kevyenliikenteenväylien kuntotiedot, mikä on tärkeää elinkaariajattelunkin kannalta. Tämän projektin yhteydessä saadaan tiedot myös kevyenliikenteenväylien liikenteenohjauslaitteista. Liikenneohjauslaitteiden tarkat tiedot ovat tärkeitä liikennejärjestelmä- ja katusuunnittelijoille.

Lisätietoja:

Tampereen Infra Oy, Olavi Ujanen, Asiakkuus- ja ICT- päällikkö, 050 3516 571, olavi.ujanen@tampere.fi

Crowchupa Oy, Toni Paju, toimitusjohtaja, 050 322 6263, toni.paju@crowdchupa.com

kuvat: Juhani Poutanen / Crowchupa Oy

Ajojärjestelijän sijaisuustöitä tarjolla

Haemme nyt

AJOJÄRJESTELIJÄÄ sijaisuuteen.

Ajojärjestelijän tehtävä sisältää mm. työkone- ja kuljetuskaluston välittämistä työmaille sopimuksiin perustuen, laskutusaineiston valmistelua ja kuljettajien esimiestehtäviä. Sijaisuus alkaa heti sopivan henkilön löydyttyä ja kestää 31.8. asti.

Eduksi katsotaan logistiikka- ja kuljetusalan koulutus tai kokemus, maarakennus- ja kuljetuskaluston tuntemus, SAP-osaaminen, sekä B-ajokortti.

Lisätietoja tehtävästä antaa ajojärjestelijä Jari Vieruaho, puh. 0400 686 227, jari.vieruaho@tampere.fi

Tehtäviin haetaan Kuntarekryn kautta, hakuaika päättyy 15.6.2021 klo 23:59.
Lisätietoa hakemisesta saat Monetra Pirkanmaa rekrytointipalvelut, puh. 040 806 3184.

työkoneita töissä

Infra ja urheilusukeltajat siivoavat rantoja

Tampereen Infra vastaa kaupungin uimarantojen hoitamisesta ja parhaillaan ovat käynnissä siivoussukellukset. Infran yhteistyökumppanina vuosittaisessa siivousoperaatiossa on Tampereen Urheilusukeltajat ry, jonka sukeltajat keräävät roskia ja vaarallisia esineitä vedestä etenkin laitureiden läheltä ja hyppypaikoilta. Infra kuljettaa rojut pois.

Urheilusukeltajien Janne Sarkkio toteaa Tesomajärven rannalla, että mitä helpommalla päästään, sen parempi.  

– Kaikkialla missä on laitureita, on isompi todennäköisyys löytyä tavaraa. Useimmiten se on pelkää roskaa, tölkkiä, pulloja yms. Mutta kyllä sinne ajellaan polkupyöriä, heitellään penkkejä, ostoskärryjä ja liikennemerkkejäkin.

Jannen puoliso Tanja sanoo toivovansa, että kun nämä joka vuosi otetaan, niin jospa se työtulos alkaisi näkyä, eikä roskaa löytyisi aina niin paljon. Päällisin puolin tämäkin näyttää ihan siistiltä rannalta.

Kati Aaltonen Urheilusukeltajista kertoo olleensa mukana siivoustouhussa jo parikymmentä vuotta. – Tämä on muuttunut sillain, että aikaisemmin oli paljon lasipulloja ja lasia, nyt on tölkkejä ja muovipulloja. Ne kun eivät edes uppoa, niin niitä ei ehkä viitsitä heitelläkään yhtä paljon.

– Meidän sopimuksessa Infran kanssa on sovittu, että ensisijaisesti vaaralliset asiat pitää saada pois eli sellaiset, mihin voisi satuttaa itsensä, kuten puistonpenkit ja polkupyörät. Lisäksi me on tarkastettu laiturit, niiden kiinnitykset ja ettei mikään isompi ruuvi törrötä.

– Isojen järvien puolella saattaa tulla jotain veneiden tai laitureiden kappaleita ja jäät toisinaan rikkovat laitureita. Ja tietysti roskat aina kerätään.

– Varmaan kaikkein hankalin on Alasjärven ranta. Sehän on tosi iso, matala ja siellä on pehmeä ja mutainen pohja ja hankala nähdä. Siellä joutuu menemään vähän käsikopelolla.

– Olikohan se kaksi vuotta sitten, kun joku oli käynyt kippaamassa sinne peräkärryn, joka oli täynnä rakennusjätettä. Sitä jumpattiin hetken aikaa pois.

Aaltosen mukaan sukeltajat saavat jonkin verran vihaista palautetta saapuessaan uimarannalle autolla.

– Meidän laitteet painavat muutaman kymmenen kiloa ja autossa on erilaisia lisätarvikkeita, joita voidaan tarvita. Ihmiset kyllä ymmärtävät sitten, kun keritään heille selittämään mitä ollaan tekemässä.

Leppäsen Tea Infrasta tiivistää, että olisi tietysti toivottavaa, että järveen ei heitettäisi tavaraa, koska sitä on monesti pinnalta vaikeata tai mahdotonta havaita.

– Siihen kun joku hyppää ja osuu vaikka polkupyörään tai ostoskärryyn, niin se voi olla todella vaarallista.

Matonpesupaikat on avattu – uutuutena kierrätyspenkit

Tampereen kaupungin matonpesupaikat on avattu toukokuun puolivälissä. Matonpesupaikoilla voi nyt helpommin pitää vaikka taukoja eväitä nauttien, sillä jokainen paikka on varustettu uusilla penkkiryhmillä, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista. Korona-aikana on pesupaikoilla syytä muistaa hyvä hygienia ja turvaetäisyydet.

Matonpesupaikkoja on kaikkiaan 19 eri puolilla kaupunkia. Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21.

Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä. Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä, ainoastaan Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä.

Matonpesupaikkojen penkkiryhmät on toteutettu Tampereen Infra Oy:n, Image Wear Oy:n ja Tampereen Sarka Oy:n yhteistyönä.  Penkkien materiaalina on käytetty kierrätysmateriaalia, joka koostuu 48 % kierrätysmuovista ja 48 % käytetystä tekstiilistä. Tampereen Sarka Oy kokosi ja asensi Image Wear Oy:n teettämät kierrätyskomposiittipenkit matonpesupaikoille.

Ethän pese mattoja järvessä

Mattoja ei saa pestä järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Mattojen pesu vesistöissä onkin kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Ympäristöystävällisintä on pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla. Autojen pesu matonpesupaikoilla on myös ehdottomasti kielletty.

Matonpesupaikoilla on infotaulut josta löytyvät puhelinnumerot mahdollisia vikailmoituksia ja ilkivaltakorjauksia varten.

Sivulta www.tampere.fi/matonpesupaikat löytyy lisätietoa matonpesupaikoista.

Kaupungin matonpesupaikat suljetaan syyskuun puolivälissä.

Mattojen pesu

Ympäristönsuojelu- ja jätehuoltomääräykset


Lisätietoja

Pajapekka Oy
Huoltoryhmä, päivystys, vikailmoitukset, kunnossapito
sähköposti palaute@pajapekka.fi
puhelin 040 158 8706
puhelin 040 158 8907

Tampereen Infra Oy
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376