Katuja siivotaan mm. Tesomalla, Juhannuskylässä, Kyttälässä, Armonkalliolla, Amurissa ja Kalevassa – siirrä autosi ja vältä siirtomaksu

Pääsiäistä edeltävällä viikolla Tampereen Infra puhdistaa katuja keskustassa ja Kalevassa alueilla, jotka on merkitty siirtokehotustauluilla.  Autoilijoiden kannattaa tarkkailla tauluissa ilmoitettuja aikoja, jolloin auto on siirrettävä puhdistuksen ajaksi. Jos auto joudutaan siirtämään lähisiirtona, peritään omistajalta noin 100 euron siirtomaksu.

Yksi sepelinkeruun työvaiheista

Maanantaina 6.4.2020 puhdistetaan aamupäivällä klo 8-12 Armonkallion alueella Pajakatua, Siltakatua, Ihanakatua, Leppäkatua ja Soukanlahdenkatua.

Tiistaina 7.4. puhdistetaan Juhannuskylän ja Kyttälän alueella aamupäivällä Siukolankatua, Tuomiokirkonkatua, Sukkavartaankatua, Aleksanterinkatua, Juhannuskylänkatua, Pellavatehtaankatua. Tiistaina iltapäivällä siirrytään Amuriin puhdistamaan Kortelahdenkatua, Satakunnankatua, Sotkankatua, Suokatua, Niemikatua ja Amurinkatua.

Keskiviikkona 8.4. aamupäivästä sepeleitä siivotaan Juhannuskylän alueella Huhtimäenkadulla, Vuorikadulla, Polvikadulla, Siukolankadulla, Rautatienkadulla ja Lapintiellä ja Kyttälässä Ojakadulla. Iltapäivällä kalusto siirtyy Armonkallion suuntaan Siltakadulle, Haarakadulle, Kaarikadulle, Helenankadulle ja Yrjönkadulle.
Tesoman suunnalla Runkokatu/Lehtikatu puhdistetaan klo 8-15.

Torstaina 9.4. vuorossa on Kalevan suunta, jossa puhdistetaan klo 8-12 Väinämöisenkadun pohjoispuolen pysäköintialueet (välillä Joukahaisenkatu-Lemminkäisenkatu) ja iltapäivällä klo 12-16 Lemminkäisenkatua (väli Sammonkatu – Pellervonkatu).
Tesoman seudulla Kalkun viertotiellä operoidaan klo 8-13 ja Tykkitienkadulla klo 12-16.

Aikataulut voivat muuttua vaihtelevien kelien vuoksi.

Lisätietoja ja ajantasaiset aikataulut:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/

Tilaa tekstiviestimuistutus katusi puhdistusaikataulusta:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/tekstiviestit

Asiakaspalautteet:
Palvelupiste Frenckell
palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puh. 03 5656 4400
Frenckellinaukio 2 B avoinna ma – pe 9 – 16

Huomaa siirtokehotusmerkki ja siirrä autosi puhdistuskaluston tieltä

Tampereen Infra urakoitsijoineen aloittaa katujen ja pysäköintialueiden puhdistamisen kuluvalla viikolla niillä alueilla, jotka on merkitty siirtokehotustauluilla. Autoilijoiden kannattaa tarkkailla siirtokehotustauluissa ilmoitettuja kunnossapitoaikoja, jolloin auto on siirrettävä pois kadun varresta. Jos auto unohtuu kadun varteen ja hinausauto joutuu siirtämään auton lähisiirtona, autoilija joutuu maksamaan noin 100 euron siirtomaksun. Autot siirretään lähimpään vapaaseen tilaan jossa ne eivät haittaa töitä eli usein viereisille kadulle tai pysäköimisalueille. (Laki ajoneuvojen siirtämisestä, 1508/2019).
Siivoukset pyritään suorittamaan huhtikuun loppuun mennessä.

Katujen puhdistusajoista saa muistutuksia tekstiviestillä

Kaupunki tarjoaa palvelun, jossa halukkaat saavat edellispäivänä klo 15 tekstiviestinä tiedon valitsemiensa postinumeroalueiden ja/tai katujen seuraavan päivän puhdistuskohteista, joissa pysäköinti on kielletty joko pysyvin tai väliaikaisin siirtokehotusmerkein.

Aikataulut voivat muuttua vaihtelevien kelien vuoksi.

Lisätietoja ja ajantasaiset aikataulut:
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere/tekstiviestit

Kalevan ja Järvensivun alueen alustava puhdistusaikataulu:

Keskiviikko 1.4
klo 8-12 Sammonkatu pohjoisen puoleiset pysäköintitaskut (väli Väinämöisenkuja – Kaupinkatu)
klo 12-16 Sammonkatu etelän puoleiset pysäköintitaskut (väli Kaupinkatu – Sarvijaakonkatu)
klo 12-16 Sammonkatu etelän puoleiset pysäköintitaskut (väli Sammonkatu 60 – Rieväkatu)

Torstai 2.4
klo 8-12 Sammonkatu eteläiset p-taskut(väli Viinikankatu – Kaupinkatu) SIIRTYY 30.4
klo 8-12 Sammonkatu pohjoiset p-taskut (väli Kaupinkatu – Liisanpuisto) SIIRTYY 30.4
klo 8-12 Kaupinkatu (väli Sammonkatu – Teiskontie) SIIRTYY 30.4
klo 12-16 Kaupinkatu (väli Kalevantie – Sammonkatu)
klo 12-16 Kaalamonaukio (väli Sammonkatu – Kaskitie)
klo 12-16 Kaskitie (väli Kalevanaukio – Kaupinkatu)

Perjantai 3.4 PUHDISTUKSET PERUTTU PAKKASEN VUOKSI. UUSI YRITYS PERJANTAINA 17.4
klo 8-12 Teiskontie pohjoinen reuna (väli Ilmarinkatu – Kalevan puistotie)
klo 8-12 Ilvestie (koko katu)
klo 8-12 Petsamonkatu (väli Teiskotie-Ilmarinkatu)

Torstai 9.4
klo 8-12 Väinämöisenkatu pohjoispuolen p-alueet (välillä Joukahaisenkatu-Lemminkäisenkatu)
klo 12-16 Lemminkäisenkatu (väli Sammonkatu – Pellervonkatu)

Keskiviikko 15.4
8-12 Sammonkatu p-alueet (Sammonkatu 23-25, Sammonkatu 37-39)
8-12 Väinämöisenkatu p-alue (Väinämöisenkatu 30-32)
12-16 Järvensivuntie p-taskut (väli Viinikankatu – Teerentie)

Torstai 16.4
klo 8-12 Liisankatu p-alue
klo 8-12 Liisanpuisto p-alueet
klo 12-16 Kalevanaukio p-alue (Kaskiten ja Salhojankadun välissä)
klo 12-16 Nyyrikintie (koko katu)
klo 12-16 Oravanpolku (koko katu)

Perjantai 24.4
klo 8-12 Kaupinkatu (Teiskontien pohjoispuoli)
klo 8-12 Ilmarinkatu p-alueet (Kaupinkadusta itään)

Hervannan ja Vuoreksen puhdistusaikataulu:

Vuores 14.4.
klo 8-12 Takamaanrinne
klo 8-12 Asuntamaankuja
klo 8-12 Pirttisuonkuja
klo 8-12 Koipitaipaleenkatu
klo 8-12 Koukkurannankatu
klo 8-12 Pilkkakuusenkuja
klo 8-12 Koivikkomäenkatu
klo 8-12 Vuoreksen puistokatu (Takamaanrinne – Koivikkomäenkatu)
klo 12 – 16 Rautiolanrinne
klo 12 – 16 Kokinpellonrinne
klo 12 – 16 Asuntamaanrinne
klo 12 – 16 Lagerlöfinkatu
klo 12 – 16 Frans Emilin katu
klo 12 – 16 Vuoreksen puistokatu (Mäyränmäenkatu – Asuntamaanrinne)

Asiakaspalautteet:
Palvelupiste Frenckell
palvelupiste.frenckell@tampere.fi
puh. 03 5656 4400
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma – pe 9 – 16

Hävitä espanjansiruetanat

Kuvituskuva, katso liitteestä kuvaus espanjansiruetanasta

Oletko tavannut espanjansiruetanoita? Jos havaintosi on varma, suosittelemme keräämään etanat esimerkiksi koirankakkapussiin ja laittamaan sekajätteeseen tai hävittämään ne muulla tavalla. Paljaalla kädellä koskemista kannattaa välttää. Ilmoitukset vieraslajeista voi tehdä osoitteessa vieraslajit.fi.

Lisäohjeita torjunnasta liitteessä:

Innostu Infrasta, tule työnjohtajaksi kunnossapitopalveluihin

Etsimme uudeksi infralaiseksi ammattitaitoista työnjohtajaa vakituiseen työsuhteeseen Tampereen Infra Oy:n kunnossapitoon. Tehtävänkuva sisältää mm. leikkipaikkojen tarkastusten ja korjausten organisointia ja kehittämistä, monipuolisten liikuntapaikkatöiden johtamista sekä aktiivista toiminnan kehittämistä yhteistyössä Infran ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa.

Lue lisää ja hae paikkaa 2.8. mennessä Kuntarekryn kautta.

Tampereella asfaltoidaan ahkerasti

Satamakadulla asfaltoidaan 22. – 25.6. Hämeenpuiston ja Mariankadun välillä. Liikenne voi ruuhkautua Hämeenpuistossa, joten ajoa työmaan kohdalla kannattaa välttää. Työn aikana kadulla on liikenteenohjaus.

Tahmelan viertotiellä alkavat päällystystyöt asfalttipohjien teolla 23.6. välillä Pispalan valtatie – Tahmelan viertotie 72. Itse päällystystyö suoritetaan 2. – 3.7. Ainoastaan pihoihin, Lapiosaarenkadulle ja Uittotunnelinkadulle ajo on sallittua, läpikulkuliikenne on kielletty 23.6. – 3.7.

asfalttihommissa

Roskiksia ja siivousta lisätään: vietä siisti juhannus ja kesä Tampereella

Roskaantuminen ei ole luonnonlaki, vaan siihen voi itse kukin vaikuttaa. Vietä siisti juhannus Tampereella, ja laita roskat roska-astioihin. Tampereen kaupunki lisää roska-astioiden määrää juhannukseksi ja koko kesäksi. Myös keskustan puistojen ja aukioiden siivousta tehostetaan juhannuksena ja koko kesän ajan. Maanantaina 15.6. aloittaneet nuoret ”vastuullisuusagentit” keräävät roskia ja opastavat kesänviettäjiä toimimaan siististi.

Eri puolille keskustaa asennetaan tällä viikolla lisää 7 kpl isoja Luowian 2500 litran jäteastioita. Jäteastioita lisätään myös Pyynikin kesäteatterin pysäköintialueen ja campingalueen reunamille. Juhannusviikonloppuna pesu- ja harja-auto kiertelee keskustan alueita laajemmin. Laajennettua koneellista viikonloppusiivousta on tarkoitus jatkaa kesäkauden loppuun.

Tori- ja katualueista koneelliseen viikonloppusiivoukseen on nyt lisätty Laukontori sekä Pyynikin uimarannan ja kesäteatterin pysäköintialueet. Jo aiemmin on puhdistettu Rautatieaseman edustaa, linja-autoasemaa, Hämeensiltaa, Keskustoria ja Pakkahuoneenaukiota.

Juhannusviikonloppuna otetaan lisää alueita myös käsisiivouksen piiriin. Puhdistustyöntekijät liikkuvat juhannuksena esimerkiksi Ratinassa, Nalkalanrannassa, Hatanpään arboretumissa, Eteläpuistossa, Sampolan edustalla, Liisanpuistossa ja Posteljooninpuistossa. Näidenkin alueiden puhdistusta jatketaan tarvittaessa kesäviikonloppuina.

Keskustan alueen viheralueita, torialueita ja aukioita on puhdistettu kesäviikonloppuisin jo pitkään. Viikonloppuisin viheralueista ollaan puhdistettu Koskipuistoa, Kirjastonpuistoa, Näsinpuistoa ja Pyynikin kirkkopuistoa ja Pyynikkiä uimarannan ja kesäteatterin ympäristöä, Hämeenpuistoa, Sorsapuistoa ja Emil Aaltosen puistoa. Puhdistuksen yhteydessä tyhjennetään puistojen roska-astiat.

Nuoret vastuullisuusagentit opastavat toimimaan siististi

Puhdistustyötä kaupungin keskustassa tekevät Tampereen Infra Oy apunaan kaupungin omistama sosiaalinen yritys Tampereen Sarka Oy sekä Pimara Oy. Tänä kesänä kaupunki on myös palkannut nuoria vastuullisuusagenteiksi opastamaan kaupunkilaisia toimimaan siististi. Valistustyön ohessa nuoret keräävät roskia. Tampereen Infra Oy huolehtii nuorten perehdyttämisestä ja antaa heille työkohteita. Nuoria palkataan kaikkiaan 16. Heistä ensimmäiset 8 aloitti 15.6. ja seuraava ryhmä aloittaa 13.7. Työpesti kestää noin kuukauden.

Muista sulkea roska-astian kansi

Rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Tampereen Infrasta muistuttaa vielä huolellisuudesta kannellisten roska-astioiden käytössä. –Toivomme, ettei roska-astioiden kansia suotta avattaisi eikä jätettäisi niitä auki. Tänä kesänä liikkeellä on ollut entistä enemmän pullojen ja tölkkien kerääjiä. Jos roskiksen avaa, se oli olisi muistettava myös sulkea. Muuten tuuli ja linnut pääsevät helposti levittämään avoimesta astiasta osan roskista.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Arvoniityillä lupiinitalkoita – ensimmäiset Hevoshaassa Nekalassa 4.6.

Tampereen arvoniityillä pidetään kesäkuussa lupiinin kitkentätalkoita. Torstaina 4.6. 2020 lupiineita poistetaan Nekalassa, Hevoshaassa Iidesjärven rannalla kello 17 alkaen. Tiistaina 9.6. talkoillaan Peltolammilla Rukkamäenpuistossa ja keskiviikkona 10.6. Epilänharjulla. Talkoissa noudatetaan koronaepidemian vaatimia rajoituksia; huomioidaan turvavälit ja desinfioidaan kädet saavuttaessa ja lähtiessä.

Talkoolaisille tarjotaan työvälineet ja yksittäispakatut talkooeväät. Mukaan kannattaa ottaa omat työkäsineet ja mahdollisesti oma lapio. Talkoot alkavat kello 17 jokaisessa kohteessa.

Lupiinitalkoilla parannetaan niittyluonnon monimuotoisuutta. Lupiini on haitallinen vieraslaji, ja se pyritään kitkemään kokonaan pois niityiltä. Lupiinin torjunta vaatii säännöllistä ja pitkäjänteistä työtä. Lupiineja voi torjua myös omaehtoisesti kesän aikana, esimerkiksi keräämällä kukkia maljakkoon tai katkomalla kukintoja ennen siementen valmistumista.

Nekalan Hevoshaka löytyy Iidesjärven rannan tuntumasta Nekalantien varrelta, vastapäätä Motarinkujaa. Hevoshaan talkoot ovat 4.6.

Rukkamäenpuisto sijaitsee vastapäätä Peltolammin koulua suunnilleen Rukkamäentie 10 kohdalta. Talkoissa voi myös tutustua alueella laiduntaviin lampaisiin aidan takaa. Rukkamäenpuiston talkoot pidetään 9.6.

Epilänharjun arvoniitty sijaitsee suunnilleen Soraharjuntie 28-48 kohdalla. Niityllä kasvaa mm. tummatulikukkaa ja mäkitervakkoa. Epilänlänharjulla talkoillaan 10.6.

Talkoot järjestää ProAgria Etelä-Suomen MKN maisema-palvelut ja Tampereen Infra Oy.

Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen

Helpotusta tarjolla kesäkuun alusta alkaen

Puistojen yleisövessat on avattu käyttöön. Yleisten alueiden käymälät ovat maksuttomia, ja ne ovat auki klo 7–24. Käymälöiden puhtaanapidosta ja teknisestä huollosta vastaa SOL Palvelut Oy. Vessoja siivotaan tehostetusti korona-aikana.

Lampaat laiduntavat ja hoitavat niittyjä Peltolammilla ja Tesomalla

Tänä kesänä Tampereen arvokkaita niittyjä hoitaa kaksi lammaslaumaa. Tesoman Kohmanpuistoon saapui tällä viikolla kymmenen lampaan katras Juupajoen Punaisen Pässin lammastilalta, ja Peltolammin Rukkamäenpuistoon tuotiin 15 lammasta Huitun tilalta Mouhijärveltä. Luonnonhoidon ohella lampaat myös elävöittävät maisemaa ja tuovat iloa ja elämyksiä asukkaille.

Rukkamäenpuiston arvoniityn 15 lammasta ovat rodultaan suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita. Kohmanpuiston maisemaniityn lampaat ovat suomenlampaita. Molempien laumojen lampaat ovat uuhia eli naaraspuolisia. Lampaiden määrää voidaan vähentää kesän aikana laitumen ruohon kasvun mukaan.

Ethän ruoki lampaita

Rukkamäenpuiston ja Kohmanpuiston lammashakojen opastauluissa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta: eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat terveysriski eläimille. Lampaat saavat rehevää ja monipuolista ravintoa laitumelta.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuva Riikka Söyrinki

Tampere puhkeaa kukkaan

Wilhelm von Nottbeckin puistoon istutetaan kauden  ensimmäiset kesäkukat tiistaina 2.6. Keskiviikkona ja torstaina punaiset kannat saapuvat Tammerkosken rannoille ja myös ruukkujen esilletuonti alkaa. Istutukset ovat valmiina ja ruukut paikoillaan juhannuksena.
Kasvit on kasvattanut Mäkelän puutarha Lempäälässä. Istutukset ja hoito tehdään Infran omana työnä.

Maisemapelloille kylvetään vilja-hunajakukkaseosta – Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista kukkapeltoa

Kevättyöt Tampereen kahdeksalla maisemapellolla ovat jo käynnistyneet. Pellot on kynnetty ja äestetty ja kylvötyöt tehdään toukokuun lopulla säiden lämmettyä. Tänä kesänä maisemapellolle kylvetään enimmäkseen hunajakukkaa ja viljaa. Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista koristekukkaseosta. Kolme peltoa kasvaa apilanurmea.

kuva: Seimenniityn maisemapelto

Hunajakukkaa, kauraa ja vehnää kylvetään Ryydynpuistoon, Takahuhdin Varsanpuistoon, Pohtolanpuistoon ja Tohlopin Kohmanpuistoon. Varsanpuistoon ja Kohmanpuistoon kylvetään lisäksi hernekaurakaistat. Hunajakukka on hyvä mesikasvi pölyttäjille, ja kaura ja vehnä muodostavat peittävän kasvuston eikä rikkakasveille jää elintilaa.

Vihiojanpuistoon kylvetään kokeiluna monivuotista Koristekukka Diana -seosta, jossa on mukana myös yksivuotisia kukkivia kasveja. Kyseessä on Malmgård Riistasiemenen kehittämä seos, jota testataan ja seurataan Vihiojanpuistossa. Jos kasvusto onnistuu, se jätetään syksyllä kyntämättä ja saa jatkaa kasvuaan seuraavina vuosina.

Lepovuorossa apilanurmella ovat Turtolan Kirkkosuon, Vehmaisten Seimenniityn ja Niemenrannan Sahanvainionpuiston maisemapellot. Apilanurmessa kasvaa puna-, valko- ja alsikeapilaa, timoteitä, nittynurmikkaa, nurminataa, englanninraiheinää, ruokonataa, rainataa ja punanataa. Nurmikasvusto parantaa maan kasvukuntoa ja auttaa rikkakasvien hallinnassa. Kukkivat apilat ovat erinomaisia mesi- ja siitepölykasveja hyönteisille.

Maisemapeltoja viljellään ja hoidetaan luonnonmukaisesti. Rikkakasveja torjutaan monipuolisella viljelykierrolla, mekaanisella maan¬muokkauksella sekä puhdistusniitoilla. Puhdistusniitto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ohdakekasvustoja käydään erikseen niittämässä, jotta ne eivät pääsisi siementämään maisemapellolle. Myös kasvivalinnoilla pyritään torjumaan rikkakasveja.

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja tarjoavat elämyksiä asukkaille sekä pesä- ja piilopaikkoja monille eläimille ja hyönteisille.

Kaikilla maisemapelloilla on infotaulut, joista löytyy lisätietoja.

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen