Ajankohtaista

Viikon kasvi – Ryhmäruusut

Ryhmäruusuilla tarkoitetaan matalia, pitkälle jalostettuja, pitkään kukkivia ruusuja. Nykyiset ryhmäruusut ovat noin satavuotisen jalostustyön tulos, ja ne voidaan karkeasti jakaa teehybrideihin eli isokukkaisiin ruusuihin, tertturuusuihin ja maanpeittoruusuihin. Ryhmäruusuja on nimetty esimerkiksi kuuluisien henkilöiden mukaan, mm. Leonardo Da Vinci, Queen Elizabeth, Johann Wolfgang von Goethe, Astrid Lindgren ja Ingrid Bergman. Ryhmäruusut ovat oikukkaita hienohelmoja, mutta kasvatus onnistuu takaamalla hyvät kasvuolot.

Ryhmäruusujen kasvatuksessa lämmin, aurinkoinen kasvupaikka ja 50-60 cm syvä, salaojitettu kasvualusta ovat kaiken perusta. Ryhmäruusua istuttaessa varttamiskohta tulee jäädä 10-15 cm maanpinnan alle. Ryhmäruusut tarvitsevat peruslannoituksen keväällä sekä lisälannoitusta kesän aikana ja syyslannoituksen jo kesän lopulla. Lisäksi tarvitaan kastelua kuivina kausina sekä kukkineiden versojen poistoa leikkaamalla kasvukauden aikana. Keväällä ryhmäruusut leikataan jättäen n. 3-5 versoa per taimi ja 3-5 silmua per verso, koska ryhmäruusujen maanpäällinen osa paleltuu talven aikana.

Ruusujen talvisuojauksesta on monenlaisia mielipiteitä, mutta kaikkein ratkaisevinta on kasvukauden aikana annettu hoito, oikeanlainen kasvupaikka ja -alusta sekä oikea istutussyvyys. Syksyllä ruusupenkkiin kannattaa lisätä multaa, mikä onkin ainoa talvisuojaus mitä ruusutarhan ryhmäruusuille tehdään. Lisäksi ruusu hyötyy kohopenkkiin istuttamisesta, jolloin talven sulamisvedet valuvat pois istutuksesta ja maa lämpenee nopeasti keväällä.

Runkoruusut ovat myös useimmiten vartettuja ja niitä hoidetaan samalla tavalla kuin ryhmäruusuja. Ruusutarhan runkoruusut viedään talvehtimaan viileään sisätilaan ja niitä kastellaan niukalti talven aikana.

Ruusutarhalle on viime vuosina hankittu enenevissä määrin pölyttäjäystävällisiä ryhmäruusuja, joissa kukan keskusta on avoin ja helposti pölyttäjien saatavilla. Ryhmäruusuja meillä on n. 80 eri lajiketta. Kokeilussa on myös muutamia kanadalaisia ruusuja, jotka ovat ryhmäruusuja kestävämpiä ja kasvutavaltaan pensasruusujen ja ryhmäruusujen välimaastosta. Kaikista kestävimpiä ruusuja ovat pensasruusut, joita löytyy ruusutarhalta n. 80 eri lajiketta.

Ryhmäruusujen paras kukinta-aika on heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun, mutta ensimmäiset ryhmäruusut kukkivat ruusutarhalla usein jo kesäkuun lopulla ja kukinta jatkuu aina ensimmäisiin pakkasiin saakka.

 

Kirjoittaja: Laura Hepo-oja

 

Lähde:

Alanko, Joy, Kahila, Tegel: Suomalainen ruusukirja, 2002

Kuva: Satu Katajamäki
Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.