Viikon kasvi – Ihmeköynnös
Ihmeköynnös – Bougainvillea
Hatanpäällä näyttävät ihmeköynnökset sijaitsevat kartanon edustalla. Osa Hatanpään ihmeköynnöksistä on 50-vuotiaita. Talven kasvit viettävät kasvihuoneella.
Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva ihmeköynnös on kaikkialle tropiikkiin ja subtropiikkiin levinnyt köynnössuku. Kasvi on saanut nimensä ranskalaisesta amiraali Louis Antoine de Bougainvillesta, joka löysi ihmeköynnöksiä Brasiliassa vuonna 1768.
Yhteensä sen eri lajeja on 14, mutta jalostuksen myötä lajikkeita ja värejä on syntynyt satoja.
Osa suvun lajeista muodostaa paksun, puumaisen rungon, josta rennot, pitkät ja köynnösmäiset oksat lähtevät. Oksissa on pieniä okamaisia koukkuja, joiden varassa ne kiipeilevät.
Kukinnat ilmestyvät rykelminä oksien päihin. Ihmeköynnöksen varsinaiset kukat ovat hyvin vaatimattomat, vaaleat ja torvimaiset, mutta kukkien ympärillä olevat kolme ylälehteä ovat värittyneet punaisiksi, oransseiksi tai jopa monivärisiksi.
Ihmeköynnös tarvitsee runsaasti valoa ja kastelua sekä vaatii kukkiakseen versojen voimakasta leikkausta kasvukauden aikana.
Syksyllä kukinnan jälkeen kasvi kannattaa leikata. Poista kaikki hennot versot ja lyhennä rotevat versot noin 5 cm pituisiksi. Jotta ihmeköynnös kukkisi runsaasti, se vaatii talvella viileän ja valoisan lepopaikan, lämpötila saa olla 8–12 astetta.
Kirjoittaja: Marika Koskiranta
rotvallin molemmin puolin.