Ajankohtaista

Viikon kasvi – Tiukukärhö

Tiukukärhö – Clematis x  diversifolia ’eriostemon’

Hatanpään arboretumin perällä, pergolassa sinivioletti tiukukärhö jatkaa kukintaansa pitkälle syksyyn.

Kärhöjen jalostus aloitettiin jo 1850-luvulla itäaasialaisista kantamuodoista ja sitä jatkettiin eurooppalaisilla viinikärhöjen ja kellokärhöjen jalostustyöllä. Kärhöjä tuotiin aikaisemmin melkein pelkästään Hollannista ja Ruotsista, mutta Viron itsenäistyttyä rajat aukesivat myös kärhöille. Kärhöharrastus on Virossa varsin aktiivista ja uutuuslajikkeita syntyy jatkuvasti. Lajikkeita ja risteymiä on nykyään todella paljon; noin 250 lajia.

Kärhöt eli Clematis-suvun kasvit ovat noin 1–10 metrisiä köynnöstäviä tai perennamaisia kasveja. Kukinta-aika on noin kuukaudesta useaan kuukauteen. Ensimmäiset aloittavat kukintansa aikaisin keväällä. Kukkien koot vaihtelevat 1–20 cm:n välillä, litteistä avonaisista kerrattuihin ja kellomaisiin. Kärhöjen kukkien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaaleanpunaisen ja sinililan tai punalilan kautta siniseen tai sametin- tai purppuranpunaiseen.

Kärhöt viihtyvät syvämultaisessa, ravinteikkaassa ja tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa. Kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana.

Monikäyttöiset kärhöt sopivat mainiosti niin ruukkuihin, puiden ja pensaiden oksille, pergoloihin ja säleikköihin kuin maanpeitekasveiksi rinteisiin tai lämpimille kallioille.

Kirjoittaja Marika Koskiranta

Lähteet: Mustila.fi  ja Puutarha.net


Kuva: Marika Koskiranta
Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.