Ajankohtaista

Viikon kasvi: Kaunopunahattu

Kaunopunahattu – Echinacea Purpurea

 

Hatanpään arboretumissa kaunopunahattu kukkii sekä perennamaassa että pienen tiilirakennuksen edustalla.

Kaunopunahattu tunnetaan myös nimellä auringonhattu. Alun perin kasvi on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Tasankojen intiaaneille se oli lääkekasvi, jota käytettiin tulehdustautien hoitoon, käärmeen puremiin ja haavoihin. Tuoreen juuren pureskelu auttoi hammassärkyyn. Nebraskalainen tohtori H. C. F Meyer oppi kasvin käytön intiaaneilta, osti sitä heiltä ja myi edelleen ihmelääkkeenä.

Punahattu on edelleen myydyimpiä lääkekasveja Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Se on myös käytetyimpiä rohdoksia Suomessa. Kasvin tieteellinen nimi Echinacea tulee kreikan sanasta echinos eli siili. Kukan keskiosa muistuttaa siementen kehittyessä siiliä.

Kaunopunahattu on upea loppukesän kukkija, joka houkuttelee perhosia luokseen. Sen sanotaankin olevan yksi Euroopan parhaimmista perhoskasveista. Runsasmesisistä kukista riittää ravintoa myös monille muille talvehtiville hyönteisille.

Suuret, purppuranpunaiset tai valkoiset mykerökukinnot kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Punahattu menestyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Kasvualustan on hyvä olla vettä läpäisevä, sillä kasvi ei kestä talvimärkyyttä.

 

Kirjoittaja Marika Koskiranta

Lähteet: Mustila.fi ja Terve.fi

Kuva: Marika Koskiranta
Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.