Ajankohtaista

Viikon kasvi: Atsaleat

Viikon kasvi: Atsaleat

Rhododendron

Atsaleat ovat kauneimpia kukkivia koristepensaitamme, jotka kukkivat värikkäästi alkukesällä. Eri lajikkeita yhdistämällä saat kukintakauden jatkumaan keväästä alkukesään. Kauniit, sirot lehdet puhkeavat täyteen kokoonsa yleensä vasta kukinnan jälkeen. Atsalean hienot värit piristävät puutarhaa kasvukauden eri vaiheissa. Syksyllä lehdet saavat upean syysvärin.

FinE-lajikkeeksi valittu kevätatsalea lienee kestävin atsaleamme, sillä se talvehtii hyvin Keski-Suomen korkeudella saakka. Hyvin haarautuvasta pensaasta tulee noin metrin korkuinen ja jokseenkin yhtä leveä. Lehdistö on kirkkaanvihreä, syksyllä loistavan oranssi tai kirkkaanpunainen. Se kukkii punavioletein, tuoksuvin kukin touko-kesäkuun vaihteessa. Kukinta on runsasta joka vuosi.

Pystykasvuinen, myöhään kukkiva puistoatsalea ’Tarleena’ on myös kotimainen FinE-kasvi. Sen kirkkaanpunaisista nupuista avautuu vaaleanpunaiset kukat keltaisin laikuin. Se on runsaskukkainen. Ruskaväri on punaruskea-viininpunainen.

FinE-kasvi on Suomessa tutkittu, ilmastollisesti kestävä, terve, lajikeaito, käyttö- ja koristearvoltaan hyvä koristekasvi, hedelmä- tai marjalajike. FinE-kasvit lisätään testatuista emokasveista, jotka on puhdistettu tärkeimmistä kasvitaudeista ja tuhoojista.

Atsaleat viihtyvät aurinkoisella tai varjoisalla paikalla, mutta kukkivat runsaimmin aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Peitä juuristoalue katteella. Atsaleoiden leikkaustarve on vähäinen. Poista katkenneet tai kuivuneet oksat. Lannoita Havu-Rodo -lannoitteella keväällä ja kukinnon jälkeen.

Lähteet

suomalainentaimi.fi

mustila.fi

uusi.taimistoviljelijät.fi

Tampereen puistojen 150-vuotisen taipaleen juhlinnan kunniaksi Viikon kasvi -esittely palaa Hatanpään arboretumiin kesän ajaksi. Kasvi vaihtuu aina perjantaisin 24.5. – 30.8.2024, ja viikoittain valitaan ajankohtaan sopiva kukkiva kasvi.

Parhaiten pääset tutustumaan viikon kasviin käymällä Hatanpään arboretumissa. Seuraa ison perennaryhmän pohjoispäässä olevaa nuoliopastetta, joka osoittaa viikon kasvin suuntaan. Kasvin vieressä olevasta taulusta löydät tietoa kasvin alkuperästä, ominaisuuksista ja kasvuolosuhteista sekä saat vinkkejä kasvin hoitoon. Viikon kasvi esitellään Hatanpään arboretumin verkkosivuilla, ja viikoittain vaihtuvasta kasvista kerrotaan lisäksi Tampereen Infran Instagram-tilillä.

 

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.