Ajankohtaista

Viihtyisä ja monipuolinen Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum säilytti Green Flag Award -tunnuksen

Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum sai jälleen Green Flag Award -palkinnon. Lepaalla 17.8. pidetyssä näyttelyssä julkistettiin 19 Green Flag Award -tunnuksen voittanutta viheraluetta. Osa on jo ennestään tuttuja palkinnon saaneita, mutta palkittujen joukossa oli myös monta uutta viheraluetta. Suomessa on palkittu laadukkaasti ylläpidettyjä Green Flag Award -viheralueita jo monen vuoden ajan.

kukkaryhmä

Puistoa kehitetty maisema-arvoja ja kulttuuriperintöä vaalien

Useana vuonna aiemminkin tunnuksen voittanut Hatanpään kartanopuisto ja arboretum säilytti tunnuksen vakuuttamalla tuomarit monipuolisuudellaan ja viihtyisyydellään. Tuomareiden mukaan puistosta voi aina löytää uutta. Lisäksi alueen niityt, maapuut ja vanhat monilajiset puut muodostavat rauhallisen ja harmonisen kokonaisuuden. Puisto on siisti, hallittu ja laadukkaasti hoidettu, ja esteettömyys on hienosti otettu huomioon leveillä ja tasaisilla kulkuväylillä. Tuomarit arvostivat myös sitä, että puistoa on kehitetty luonnonmukaisemmaksi sen maisema-arvoa ja kulttuuriperintöä vaalien.  Puisto tarjoaa kävijöille rauhaa, upeita maisemanäkymiä, virkistäytymistä ja yhteisöllistä toimintaa lähellä Tampereen ydinkeskustaa.

Puistoa hallinnoi Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualue ja sen kunnossapidosta vastaa Tampereen Infra.
– Palkinto innostaa myös kunnossapitäjiä panostamaan suunnitteluun ja katsomaan omaa työtä uusin silmin, summaa Infran työmaapäällikkö Jussi Suominen Kartanopuiston ja arboretumin kunnossapitäjien mietteitä palkinnosta.

kukkaistutuksia

Hakijoista seitsemän ensikertalaisia – haun uusineet viheralueet säilyttivät tunnuksen

Ensimmäistä kertaa Green Flag Award -tunnuksen voittivat Harju Campus Park Ravijoella, Finby Liikuntakeskus Paraisilla, Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla, Oulun Hupisaarten kaupunginpuisto, Riihimäen Perhospuisto, Snellmaninpuisto Kuopiossa ja Mikkelipuisto Mikkelissä. Tunnuksen uusivat Hatanpään kartanopuiston lisäksi viime vuodelta Lahden Pikku-Vesijärvenpuisto, Lepaan kampuspuisto, Mikkelin Naisvuori, Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus Espoossa, Paraisten keskuspuisto, Kellonummen hautausmaa Espoossa sekä Kotkan viisi puistoa: Jokipuisto, Sapokan vesipuisto, Fuksinpuisto, Sibeliuksenpuisto ja Katariinan meripuisto.

kartanon takapihaa

Yli 2000 palkittua viheraluetta 15 eri maassa

Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry.

Green Flag Award on palkinnut puistoja Suomessa vuodesta 2016 lähtien, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin ensimmäinen GFA-tunnus. Laadukkaissa GFA-kohteissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti alueen käyttäjät, ympäristö sekä toimintastrategia. Suomen Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli 2 000 viheralueen kansainväliseen verkostoon 15 eri maassa, kuten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa, Belgiassa, Espanjassa ja Amerikassa.

punaisia kukkia

Tuomaristo arvioi kirjallisesti ja kohdekäynneillä

Green Flag Award -palkintojärjestelmä on ainoa laatuaan koko maailmassa, jossa koulutettu tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa sekä kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla että kohdekäynneillä. Jokainen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille, jonka avulla niitä voidaan kehittää ja perustella rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.

Green Flag Award -toiminta Suomessa: https://www.vyl.fi/tietopankki/green-flag-award-suomi/

Green Flag Award verkkosivu: https://www.greenflagaward.org/

Lisätietoja:

Tampereen Infra Oy
Työmaapäällikkö
Jussi Suominen
p. 041 730 2902

Tampereen kaupunki
Kaupunginpuutarhuri
Timo Koski
p. 050 345 7568

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.