Ajankohtaista

Räntäsateella ja vesikelillä kunnossapitäjät keskittyvät polanteen ja sohjon poistoon

Maanantaina 14.2. 2022 alkavalla viikolla on luvattu räntä- ja vesisadetta. Väylät ovat paikoin liukkaita, epätasaisia ja sohjoisia, joten varovaisuus kaduilla, pyöräteillä ja jalkakäytävillä on valttia. Kunnossapitäjät keskittyvät nyt polanteiden ja sohjon poistoon sekä liukkauden torjuntaan – ensiksi pääväylillä.

Kaduilta polannetta poistetaan tiehöylillä ja kuorma-autojen alusterillä. Käytössä liukkaudentorjuntaan on sepeliä ja suolaa. Paikkoihin, joissa niitä ei voi käyttää, levitetään jäänsulatusliuosta. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi raitiotien vaihdealueet.

Runsasluminen talvi on työllistänyt koko kunnossapitäjien joukon ja kalustearsenaalin. Kovalla lumisateella painopiste on pääkatujen ja pyöräilyn pääreittien aurauksessa, ja sateen hellittäessä päästään pienemmille asuntokaduille. Väylien reunoille kertyneiden lumikasojen siirto ja poisto on käynnissä. Kasojakin poistetaan kadun hoitoluokan mukaisessa järjestyksessä eli ensin pääväylien varrelta.

Muista siirtää auto auran tieltä – ja vältä maksut

Katujen kunnossapitäjät toivovat pääsevänsä auraamaan ja höyläämään kadut esteettömästi. Tämä on tehty mahdolliseksi useilla kapeilla asuntokaduilla pysäköintikieltomerkkien ja siirtokehotustaulujen avulla. Ne ilmoittavat pysäköintikiellon tiettynä viikonpäivänä ja kellonaikana kadun varrella.

Autoilija voi saada liikennemerkistä riippuen pysäköintivirhemaksun tai autonsiirtomaksun, jos auto unohtuu kadulle. Liikennemerkeissä on ilmoitettu ajankohdan kesto huhtikuun loppuun, koska niiden turvin puhdistetaan myös katusepelit keväällä.

Infrasta kerrotaan, että asuntokatujakin on päästy auraamaan jo monilla alueilla, ja työt niillä edistyvät koko ajan. Uusilla lumisateilla aurat siirtyvät pääväylille, ja asuntokadut joutuvat odottamaan vuoroaan.

Kiinteistöjen haltijan tehtävänä jalkakäytävän talvihoito tonttinsa kohdalla

Kaupunki auraa kadut sekä normaalioloissa että kovalla lumipyryllä tärkeysjärjestyksessä kunnossapitoluokan mukaan. Ensin aurataan pääväylät sekä pelastuslaitoksen ja joukkoliikenteen käyttämät reitit, sitten paikalliset kokoojakadut ja viimeiseksi pienemmät kadut kuten asuntokadut. Jalankulku- ja pyöräteistä ensiksi huolletaan pyöräilyn seudulliset pääreitit ja keskeiset työmatkareitit.

Jalkakäytävien auraus ja liukkaudentorjunta kuuluvat kiinteistön haltijan eli käytännössä taloyhtiön pestaaman huoltofirman tai omakotiasukkaan tehtäviin. Jalkakäytävä on huollettava oman tontin kohdalta.

Katujen ja puistojen kunnossapidon palautejärjestelmä

Karttapohjaisella palautejärjestelmällä voi antaa palautetta katujen ja puistojen kunnossapidosta.

Aurat kartalla

Aurojen tekemät huoltotyöt viimeisten tuntien ajalta kartalla

Siirtokehotuskylttien avulla puhdittavat kadut

Pysäköintirajoitukset

Talvikunnossapidon takia joudutaan joillakin kaduilla rajoittamaan kadun varren pysäköintiä. Tutustu liikennemerkkeihin.

Lisätietoja

Asiakaspalvelu ja palautteet:
Tampereen palvelupiste
sähköposti tampereenpalvelupiste@tampere.fi
puhelin 041 730 8168
Frenckellinaukio 2 B
avoinna ma – pe klo 9 – 16

Tampereen Infra Oy:
Työpäällikkö
Antti Sorvali
puhelin 041 731 0940

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue:
Infrahallintapäällikkö
Kimmo Myllynen
puhelin 040 806 4794

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.