Ajankohtaista

Kedonsiirto ei sovi heikkohermoisille

Infran Noora Lahtinen ja Emma Juvonen suorittivat äärimmäistä tarkkasilmäisyyttä ja-kätisyyttä vaativan operaation: Suomen ensimmäinen paahdekedon siirto Sahavainionpuistosta Niemenrantaan suoritettiin onnistuneesti. Potilas toipuu operaatiosta toivottavasti entistä ehompana.

Tärkeitä kasvuympäristöjä

Paahdeketoja erehdytään usein luulemaan pelkäksi joutomaaksi. Nämä usein aurinkoisilla rinteillä sijaitsevat, pitkää heinää kasvavat, hiekka-ja sorapohjaiset kasvualustat ovat kuitenkin elintärkeitä kasvuympäristöjä monille harvinaisille kasveille, pölyttäjille ja muille hyönteisille. Paahdeketojen kasvisto ja eliöstö kasvaa ja kehittyy yleensä hyvin hitaasti, ja sisältää usein jopa tietyille alueille rajautuvaa flooraa ja faunaa, jolloin niillä saattaa asustella jopa uniikkeja yksilöitä.

Paahdekedon säilyttäminen on ympäristöteko

Yliopiston kulmassa, alikulun vieressä Yliopistonrinteessä sijainnut paahdeketo ei ollut poikkeus sääntöön. Ratapihankadun varrelle oli vuosien varrella muodostunut Pirkanmaallakin ainutlaatuinen miniekosysteemi ja siemenpankki, jotka hävitessään olisivat poistaneet mukanaan koko maan mittakaavassa harvinaisiakin perinnekasveja ja ötököitä. Niinpä oli ekoteko ja itsestäänselvyys säilyttää se siirtämällä se uuteen paikkaansa Niemenrantaan.

Luonnon monimuotoisuus velvoitti

Sahavainionpuiston paahdekedon siirto oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa, jolloin operaatio herätti huomiota ja mielenkiintoa myös laajemmin. Koska hanke haluttiin toteuttaa Tampereen luonnon monimuotoisuus-ohjelmaa noudattaen, siirto päädyttiin tekemään yhteistyössä luonnonsuojelujärjestö Villivyöhyke ry:n kanssa, joka neuvoi ja dokumentoi siirron huolellisesti. Oikea-aikaisesti ja -oppisesti paahdekedon siirrossa otettiin huomioon monta asiaa: siirto tehtiin toukokuun puolivälissä, jolloin kasvit ja eliöt ovat vielä lepotilassa. Kedon maa-aineksien siirrossa tuli lisäksi olla tarkkana, sillä rikkaruohojen juuria ja esimerkiksi vieraslaji lupiinien siemeniä ei haluttu mukaan perustettavan kedon riesaksi.

Seuraava jo putkessa

Seuraava paahdekedon siirto tullaan toteuttamaan Viinikanlahden vanhan vedenpuhdistamon alueen kerrostalo- ja puistoalueen tieltä Niemenrannan kedon jatkeeksi.

 

Kirjoittaja: Mikko Bäckström, Booming

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.