Ajankohtaista

Kaupungin uimarantojen sinilevätilanteen näkee netistä

Sinilevä voi aiheuttaa myrkyllisiä reaktioita niin ihmisille kuin eläimille. Tampereen Infra tarkkailee kaupungin uimarantojen ja -paikkojen veden sinileväpitoisuuksia koko uimakauden ajan. Oman lempirantasi ajankohtaisen sinilevätilanteen voit tarkistaa osoitteesta: tampere.sometec.fi/ à Uimapaikat

Sinilevä on bakteeri

Sinilevä on todellisuudessa syanobakteeri, joka yhteyttää auringon valossa, kuten levät ja kasvit. Sinilevä näkyy vedessä usein vihertävinä hippuina, mutta erityisen aurinkoisina jaksoina sitä voi kertyä pinta- ja rantaveteen paksuksi sinivihreäksi puuroksi. Sinilevä on yleensä runsaimmillaan keski- ja loppukesästä.

Sinilevä voi olla hengenvaarallinen

Osa sinilevälajeista on erittäin myrkyllisiä. Ne voivat tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä, ja aiheuttaa erilaisia oireita, kuten pahoinvointia, kuumetta, silmien kirvelyä ja punotusta sekä ihottumia. Sinileväpitoista vettä ei tulisi myöskään käyttää syötävien kasvien kasteluun, eikä vettä tulisi missään tapauksessa niellä. Koirien ja muiden lemmikkien tiedetään sairastuneen ja menehtyneen polskittuaan sinileväpitoisissa vesissä. Siksi uimista tulisi välttää rannoilla, joissa sinilevää esiintyy.

Tampereen uimarantojen sinileväpitoisuuksia tarkkaillaan

Tampereen kaupungin uimarannoilla ja uimapaikoilla tarkkaillaan sinilevätilannetta koko uimakauden ajan, kunnossapitotöiden ohella. Havainnointia tehdään rantakaudella, noin kesäkuun alusta elokuun puoliväliin silmämääräisesti ja mukitestein.

Koska sinilevätilanne voi vaihdella päivänkin sisällä, mm. tuulen ja virtausten vuoksi, kannattaa opetella tunnistamaan sinilevä myös itse. Kattavat ohjeet sinilevästä ja sen tunnistamisesta löytyy mm. osoitteesta: vesi.fi/sinilevatilanne/

 

Kirjoittaja Mikko Bäckström

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.