Käsittele puutarhajäte oikein
Syksyn pihapuuhissa kannattaa muistaa, ettei puutarhajätettä saa viedä puistoihin eikä metsiin. Jätelaki kieltää roskaamisen. Jätekasat heikentävät ympäristön viihtyisyyttä, ja niistä leviää vieraslajeja viheralueille.
Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet voi kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.
Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa, ja isommat määrät voi viedä jätekeskukseen. Maatuvaa puutarhajätettä – myös omenajätettä – Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen, mutta isommista määristä peritään maksu. Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä.
Torju rottaongelmaa, älä jätä hedelmäjätteitä maahan tai aumakompostiin
Omenajätteet ja muut puutarhajätteiden syötäväksi kelpaavat osat tulisi laittaa rotta- ja hajuhaittojen välttämiseksi biojätekompostoriin, biojäteastiaan tai viimeisenä vaihtoehtona sekajäteastiaan, jos biojäteastiaa ei ole. Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan biojätekompostoriin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajäteastiaan. Vieraslajit voi laittaa hyvin pakattuina sekajäteastiaan.
Puhdista myös katualue lehdistä tonttisi kohdalta
Pihojen haravoimistöissä on hyvä muistaa, että kunnossapitolaki velvoittaa kiinteistönhaltijan puhdistamaan syksyiset lehdet ja muut roskat myös kadulta tontin kohdalta aina kadun keskilinjaan saakka.
Syksyllä kannattaa torjua vieraslajeja
Monet vieraslajit kuten jättipalsami ja jättitattaret ovat voineet levittäytyä ympäristöön puutarhajätekasoista. Myös haitallinen espanjansiruetana viihtyy puutarhajätekasojen alla.
Espanjansiruetanahavaintoja on eri puolilta Tamperetta ja erityisen paljon niitä esiintyy Nekala-Turtola-alueella. Alueille on viety torjunta- ja tunnistamisohjeita. Tampereen kaupunki on torjunut espanjansiruetanaa ns. etanakävelyillä ja vienyt alueille etanaroskiksia. Espanjansiruetanajätteen voi laittaa myös hyvin pakattuna tavalliseen sekajätteeseen. Espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa ukkoetanaan, josta ei ole haittaa.
Syksy on myös otollista aikaa kurtturuusun torjuntaan. Kurtturuusu leviää uusille paikoille, jopa satojen kilometrien päähän, lintujen, veden ja ihmisen mukana. Kurtturuusun lehti on kurttuinen ja aniliininpunaisissa tai valkoisissa kukissa on yleensä viisi terälehteä. Ruusuihin on kypsynyt C-vitamiinipitoisia kiulukoita, joita voi hyödyntää hillona tai soseena. Kiulukoiden poiminta ehkäisee ruusua leviämästä puutarhasta luontoon. Tampereen kaupunki on torjunut tänä vuonna kurtturuusua erityisesti rannoilta ja luonnonsuojelualueiden läheisyydestä.
Ohjeita vieraslajien tunnistukseen ja torjuntatoimiin saa vieraslajit.fi-sivustolta, jonne voi myös ilmoittaa kaikista vieraslajihavainnoista.
Lisätietoa espanjansiruetanasta
Lisätietoja
Viheralueet ja kadut:
Tampereen Infra
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376
Roskaantuminen:
vs. ympäristötarkastaja
Enni Virtanen
puhelin 040 801 6004
Vieraslajit:
Ympäristöalan harjoittelija
Teija Ahonen
puhelin 041 730 4733
Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen
rotvallin molemmin puolin.