Ajankohtaista

Infran ensimmäinen viherpuolen ST-hanke valmistui

Hatanpään koulun vieressä sijaitsevan Tuomikujan päiväkodin piha on Tampereen Infran ensimmäinen viherpuolen ST-hanke (suunnittele ja toteuta). Pihan suunnitteli Infran suunnitteluhortonomi Tiia Helvilä ja rakentamisesta huolehtivat Infran rakentajat työmaapäällikkö Pekka Ponsimaan ja työnjohtoharjoittelija Salla Kellomäen ohjauksessa.

Tiia Helvilä Tuomikujan uusitussa pihassa

Työn tilaajan eli Tampereen Tilapalveluiden vanhemman rakennuttajainsinöörin Jarno Nordlingin mukaan voidaan puhua ranskalaisesta urakasta, sillä ST-toteutuksen lisäksi Infralle annettiin etukäteen budjetti, joka oli käytettävissä suunnitteluun ja rakentamiseen.

– Näyttää siltä, että annetussa budjetissakin pysyttiin. Lähtökohtana tälle toteutusmuodolle oli se, että välttyisimme tilanteelta, jossa suunnittelutoimisto on tehnyt kalliit suunnitelmat kalliine toteutusratkaisuineen ja ajaudutaan sisällön osalta karsimiskierrokselle kustannusten takia. Nämä sisällön karsimiset eivät ole koskaan miellyttäviä varsinkaan käyttäjälle.

– Saimme varmasti pihaan parasta, mitä käytettävissä olevalla rahalla oli mahdollista saada. Pihasta tuli hieno ja käyttäjäkin vaikutti varsin tyytyväiseltä. Aikataulu oli päiväkodin sulkuajasta johtuen kireä, mutta siitäkin selvittiin nippa nappa.

– Tulemme varmasti jatkossakin käyttämään tätä toteutusmuotoa, kunhan sopivia hankkeita ilmaantuu, vakuuttaa Nordling.

Mikrobiystävällinen piha

– Pihasta tehtiin tilaajan toiveesta pilottiluontoisesti mikrobiystävällinen, mutta muutoin päiväkodilla ei ollut kovinkaan yksityiskohtaisia toiveita pihan toiminoille, kertoo suunnittelusta vastannut Tiia Helvilä.

– Mikrobiystävällisen pihan elementtejä ovat muun muassa viljelylaatikot, turvahake ja muutoinkin luontokosketuksen mahdollistaminen. Viime vuosina vahvana trendinä päiväkotipihoissa on ollut hiekkatekonurmet ja synteettiset turva-alustat ja tietyissä paikoissa ne ovatkin perusteltuja.

– Mielestäni kuitenkin suuntaus, että palataan hieman takaisinpäin kohti luonnonmukaisempaa pihaa, on erittäin tervetullutta.

– Pihan remontti oli perusparannus eli kaikki vanhat elementit purettiin pois. Uudet leikkivälineet ja uusittu valaistus tuovat pihaan lisää toiminnallisuutta ja samalla saimme laajennettua leikkipihaa mukavasti. Uutena kokeiluna pihaan lisättiin iso markiisi, joka tuo varjoa hiekkalaatikon päälle.

– Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja infrarakentajiemme työn jälkeen. Työryhmä joutui venymään aikataulun vuoksi, mutta se ei näy laadussa mitenkään.

– Toivottavasti saamme toteuttaa vastaavia kohteita tulevaisuudessakin, vinkkaa Tiia Helvilä.

Päiväkodin pihaa

Tietoisku:

”Lasten immuunijärjestelmän häiriöt, kuten allergiat, astma, atopia ja tyypin 1 diabetes ovat lisääntyneet kaupungistuneissa yhteiskunnissa. Yhtenä syynä tähän on korkea hygieniataso, urbaani elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus, jotka yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Tuore tutkimus paljastaa, että päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely voi parantua jo yhden kuukauden aikana, kun monimuotoinen luonto tuodaan päiväkotipihaan. Tutkimuksessa asvaltoiduille, laatoitetuille ja sorapäällysteisille päiväkotipihoille tuotiin metsäpohjaa eli kunttaa, siirtonurmea ja multalaatikoita, joihin lapset kylvivät kasveja ja hoitivat niitä. Päiväkodin henkilökunta sai myös luontoleikki ja –harrastusvinkkejä, joita toteutettiin tutkimuksen aikana luontoaltistuksen varmistamiseksi. Kuukauden kestänyt viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa, mikä oli yhteydessä parempaan immuunisäätelyyn. Muutokset näkyivät veriarvoissa, jotka liittyvät allergioiden ja immuunivälitteisten sairauksien pienempään riskiin.” (Lähde: Metsäpohjainen piha paransi päiväkotilasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa | Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta | Helsingin yliopisto (helsinki.fi))

Kotikulmat kuntoon
rotvallin molemmin puolin.