Infra ja urheilusukeltajat siivoavat rantoja

Tampereen Infra vastaa kaupungin uimarantojen hoitamisesta ja parhaillaan ovat käynnissä siivoussukellukset. Infran yhteistyökumppanina vuosittaisessa siivousoperaatiossa on Tampereen Urheilusukeltajat ry, jonka sukeltajat keräävät roskia ja vaarallisia esineitä vedestä etenkin laitureiden läheltä ja hyppypaikoilta. Infra kuljettaa rojut pois.

Urheilusukeltajien Janne Sarkkio toteaa Tesomajärven rannalla, että mitä helpommalla päästään, sen parempi.  

– Kaikkialla missä on laitureita, on isompi todennäköisyys löytyä tavaraa. Useimmiten se on pelkää roskaa, tölkkiä, pulloja yms. Mutta kyllä sinne ajellaan polkupyöriä, heitellään penkkejä, ostoskärryjä ja liikennemerkkejäkin.

Jannen puoliso Tanja sanoo toivovansa, että kun nämä joka vuosi otetaan, niin jospa se työtulos alkaisi näkyä, eikä roskaa löytyisi aina niin paljon. Päällisin puolin tämäkin näyttää ihan siistiltä rannalta.

Kati Aaltonen Urheilusukeltajista kertoo olleensa mukana siivoustouhussa jo parikymmentä vuotta. – Tämä on muuttunut sillain, että aikaisemmin oli paljon lasipulloja ja lasia, nyt on tölkkejä ja muovipulloja. Ne kun eivät edes uppoa, niin niitä ei ehkä viitsitä heitelläkään yhtä paljon.

– Meidän sopimuksessa Infran kanssa on sovittu, että ensisijaisesti vaaralliset asiat pitää saada pois eli sellaiset, mihin voisi satuttaa itsensä, kuten puistonpenkit ja polkupyörät. Lisäksi me on tarkastettu laiturit, niiden kiinnitykset ja ettei mikään isompi ruuvi törrötä.

– Isojen järvien puolella saattaa tulla jotain veneiden tai laitureiden kappaleita ja jäät toisinaan rikkovat laitureita. Ja tietysti roskat aina kerätään.

– Varmaan kaikkein hankalin on Alasjärven ranta. Sehän on tosi iso, matala ja siellä on pehmeä ja mutainen pohja ja hankala nähdä. Siellä joutuu menemään vähän käsikopelolla.

– Olikohan se kaksi vuotta sitten, kun joku oli käynyt kippaamassa sinne peräkärryn, joka oli täynnä rakennusjätettä. Sitä jumpattiin hetken aikaa pois.

Aaltosen mukaan sukeltajat saavat jonkin verran vihaista palautetta saapuessaan uimarannalle autolla.

– Meidän laitteet painavat muutaman kymmenen kiloa ja autossa on erilaisia lisätarvikkeita, joita voidaan tarvita. Ihmiset kyllä ymmärtävät sitten, kun keritään heille selittämään mitä ollaan tekemässä.

Leppäsen Tea Infrasta tiivistää, että olisi tietysti toivottavaa, että järveen ei heitettäisi tavaraa, koska sitä on monesti pinnalta vaikeata tai mahdotonta havaita.

– Siihen kun joku hyppää ja osuu vaikka polkupyörään tai ostoskärryyn, niin se voi olla todella vaarallista.